Ortodocşii şi greco-catolicii au sărbători, ieri, Paştele Morţilor sau, cum mai este cunoscut în popor, Paştele blajinilor.

La sfârşitul Săptămânii Luminate, când în popor se sărbătoreşte Paştele Morţilor sau Paştele Mic, zis şi Paştele Blajinilor, creştinii merg de dimineaţă la biserică, pentru a da de pomană colaci şi ouă roşii.

În fiecare an, prima duminică după Paşte este dedicată sufletului morţilor, prilej cu care aparţinătorii mormintelor vin în cimitire şi aduc ofrande pentru cei plecaţi dintre noi şi împart pomeni, iar preoţii fac slujbe la căpătâiul celui adormit.

La Oradea, credincioşii ortodocși și greco-catolici s-au pregătit întreaga săptămână pentru acest eveniment. Au curăţat mormintele, au spălat crucile şi pietrele funerare, au umplut glastrele cu apă, au adus și au plantat flori. Tradiţia spune că, în această zi, morţii se bucură de pomenile aduse de urmaşii lor la cimitir şi că, din ceruri, îi vor sprijini pe cei vii când vor întâmpina greutăţi.

Duminică, de Paştele Morţilor, accesul publicului în Cimitirul Municipal Rulikowski a fost prelungit, fiind permis în intervalul orar 8.00 - 21.00. Accesul auto a fost permis doar în schimbul unei taxe de 50 de lei. Prin excepție, au avut acces gratuit persoanele cu handicap locomotor sau cu mobilitate redusă, în baza legitimației care atestă acest fapt, afișată pe parbrizul autovehiculului.

În plus, pe baza unor acte de identitate, Administraţia cimitirului a pus la dispoziţia orădenilor unelte pentru curăţarea şi întreţinerea mormintelor.

Potrivit Loredanei Buz, purtătorul de cuvânt al ADP Oradea, începând din 1 aprilie și până în 31 august, accesul publicului în incinta Cimitirului Municipal este permis între orele 8.00 - 20.00.