Noua conducere a Consiliului Judeţean Bihor a anunţat ieri reorganizarea a şapte instituţii din subordine. Potrivit vicepreşedintelui Călin Gal, cele şapte instituţii vizate pierd 70% din personal, în total, suma ce va fi economisită ridicându-se la aproximativ 1,2 milioane de euro pe an.  

Vicepreşedintele CJ Bihor Călin Gal a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, a doua etapă a reorganizării Consiliului Județean Bihor, fiind vizate şapte instituţii din subordine: Direcția Social Comunitară, Fundația Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar, Parcuri Industriale, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland Bihor, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Bihor, Agenția de Management al Destinației Bihor și Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor. Gal a menţionat că reorganizarea este necesară atât pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare şi mutarea lor la investiţii, cât şi pentru că multe dintre aceste instituții nu aveau obiectul activității pentru care au fost create. De altfel, Direcţia Social-Comunitară a fost deja desfiinţată, iar Fundația Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar va mai funcţiona doar până la sfârşitul acestui an. Prin desfiinţarea celor două instituţii se va face o economie de 3 milioane lei în bugetul de cheltuieli pe anul 2021. La Parcuri Industriale personalul a fost redus cu 62,5% - rămân trei angajaţi din opt; la ADI Ecoland cu 44% - rămân 10 angajaţi din 18; la ADI Ecolect cu 60% - rămân trei angajaţi din nouă; la ADD cu 58% - rămân 5 din 12 angajaţi; la AMD cu 86% - rămân doar doi angajaţi din 15. Astfel, în total, din 80 de angajaţi vor rămâne doar 25, reducerea fiind de 70%. Separat, din 14 posturi de conducere rămân cinci, iar din 66 de posturi de execuţie rămân 20. Călin Gal a menţionat că prin această reorganizare Consiliul Județean Bihor ar urma să facă economii de buget în valoare de aproximativ 1,2 milioane  euro/an. Vicepreşedintele CJ a mai precizat că se vor face economii şi prin mutarea acestor instituţii în spaţii deţinute de administraţia judeţeană, astfel încât să nu se mai plătească chirii foarte mari şi cheltuieli de întreţinere pe măsură.

Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor a prezentat situaţia a două dintre aceste două instituţii: ADI Ecoland şi ADD. În cazul Ecoland, care gestionează staţia de biomasă de la Săcueni care ar trebui să producă energie electrică, vicepreşedintele CJ a menţionat că aceasta avea 18 angajaţi, din care şapte lucrau efectiv la staţie, iar la birourile din Oradea erau 11 angajaţi. În plus, staţia de la Săcueni, realizată din fonduri europene, nu mai funcţionează de câteva luni din cauza unor avarii, fiind nevoie de 300.000-400.000 euro pentru repornirea activității. Totodată, staţia ar fi trebuit să producă, anual, din din dejecţii, porumb şi secară, 4.457 MW, dar în primul an după punerea în funcţiune, 2016, a produs doar 3.680, în 2017 şi 2018 doar 3.000, în 2019 doar 2.200, iar în acest an doar 229 MW. În ceea ce priveşte Agenţia de Dezvoltare Durabilă, Gal a menţionat că lucrările la bazinele didactice de înot din judeţ (Salonta, Beiuş, Valea lui Mihai, Marghita, Ştei, Nucet, Săcueni) sunt mult întârziate, termenele de predare fiind depăşite, însă nicio investiţie nu e finalizată. Asta deşi bani există pentru aceste lucrări. La fiecare dintre proiecte, însă, a fost actualizată data de finalizare a lucrărilor cu o prelungire de până la un an. Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a menţionat că, în perioada următoare, vor fi luate măsuri pentru urgentarea lucrărilor „dacă avem cu cine”, altfel „vom lua măsurile de rigoare”.