Cel mai important eveniment al triatlonului românesc, Campionatul Național pe distanță lungă AROBS X-Man România, singurul concurs pe distanța Ironman din țară, va avea loc și în acest an la Oradea, pe 2 iulie. S-au înscris peste 300 de sportivi.

Povestea frumoasă a triatlonului românesc, un sport în care participanții depun o muncă titanică, va continua și în acest an. AROBS X-Man România, sprijinit de Visit Oradea, va aduna la start peste 300 de particianți care vor pedala, vor înota și vor alerga încontinuu, timp de 16 ore.

„Suntem deja la 12-a ediție și suntem nerăbdători pentru că, după pandemie, toată lumea a așteptat ca lucrurile să se dezghețe. În urmă cu 13 ani am început cu 16 candidați, din care 12 au devenit Iron Man. Și la această ediție, în cadrul competiției, se va desfășura Campionatul Național pe Distanța Lungă, iar Federația Română de Triatlon va desemna cei mai buni alergători din țară”, a spus, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Szokolszky István, vicepreședintele Xterra Sport Bihor. Alături de el au fost prezenți, dn partea Visit Oradea, directorul executiv Alexandru Chira și organizatorul Cristian Bora.

„Noi am fost parteneri de la începutul înființării Visit Oradea și considerăm competiția drept una din cele mai importante ale orașului. Este foarte important ca genul acesta de evenimente să crească pentru că, dincolo de latura sportivă, el contribuie la economia locală și piața tursimului. Când nu vor mai fi șantiere, vom încerca să creștem anvergura competiției, să atragem mii de participanți din întreaga lume. Merită felicitați pentru pasiune și dedicare pentru că au fost printre puținii care au organizat evenimentul și anul trecut, în condiții speciale”, a spus Alexandru Chira.

Despre ce înseamnă pregătirea pentru o astfel de competiție a vorbit Cristian Bora, fost participant la concurs, în prezent organizator.

„Pentru noi nu este doar un eveniment sportiv, e un mod de viață. Noi facem asta în fiecare zi. Cele câteva sute de participanți vin în Oradea cu familiile și duc mai departe povestea acestui frumos oraș, iar asta este foarte important pentru noi. Am fost pionieri în acest domeniu și vom continua să extindem competiția. Este singura la nivel național, și asta, și pentru că este foarte multă muncă pentru a o organiza. Durează un an, timp în care trebuie discutat cu mai multe primării, sunt localități care sunt efectiv blocate o zi, este nevoie de impliarea poliției. Pentru toate astea este nevoie de documentație și avize”, a spus Cristian Bora.

Szokolszky István a subliniat că din cei 300 de participanți înscriși, doar 10% sunt din Oradea. „Majoritatea sunt din țară, cei mai mulți din București dar și din străinătate. Mulți dintre cei din țară spun că, atunci când vin la concurs, simt că deja sunt în Occident. Am fost de multe ori căutați să mutăm concursul spre centrul țării, dar am refuzat mereu. Oradea merită susținere și dorim să contribuim și noi la frumusețea acestui oraș. Ca în fiecare an, și la această ediție, vor fi premii. Vrem să răsplătim măcar o parte din efortul enorm depus de acești oameni. Premiul I va fi de 600 de euro la Iron Man și 400 de euro la Half Iron Man. Vor fi premiați primii 5, iar valoarea premiilor va fi descrescătoare”, a mai spus vicepreședintele Xterra Sport Bihor.

 

Campioni la linia de start

 

Competiția va avea, și anul acesta, două trasee de lungimi diferite: distanța Full Ironman: 3.800 m înot, 180 km ciclism, 42,2 km alergare și distanța Half Ironman: 1.900 m înot, 93 km ciclism, 21,6 km alergare. Traseele vor fi parcurse atât individual, cât și în echipe.

Dificultatea concursului de anduranță nu va fi dată doar de distanțele diferitelor etape, ci și de faptul că ele vor fi parcurse consecutiv, fără oprire, solicitând sportivii la maxim, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. La eveniment vor participa peste 300 de sportivi. Pe lângă sportivii din țară, în acest an se vor alinia la start și sportivi din Ungaria, Belgia, Grecia, Noua Zeelandă, Moldova, Serbia.

Printre participanți se va afla și Boronkay Péter – multiplu campion european și mondial, paratriatlonist la Jocurile Olimpice de la Rio, care va  reveni la Oradea după 6 ani. Un alt sportiv important, participant pentru prima dată, va fi Hankó Dávid – triatlonist profesionist din Ungaria, multiplu campion național maghiar pe distanță semi-lungă. Dintre participanții autohtoni, la distanță lungă, favoriții pentru titlul de campion național vor fi Béres Hunor și Răzvan Ene, iar la distanța semi-lungă Andrei Vrabii și Alex Ion. La femei, pe distanță lungă, favorite vor fi două sportive din Oradea: Bakó Annamaria și Ionescu Nikolett, iar pe distanța semi-lungă șansele cele mai mari le au Kotér Adél, Bálint Réka și Tuzson Ágnes.

Competiția va începe cu proba de înot pe distanță lungă a cărei start se va da pe 2 iulie, dimineața, la ora 07.00, la lacul de acumulare de la Fughiu. După proba de înot, concurenții vor trece la proba de ciclism pe traseul Fughiu-Husasău de Criș-Ineu-Botean-Bălaia, pe un traseu de 17,4 de km închis circulației rutiere. Sportivii vor parcurge bucla de 10 ori, după care vor reveni la Oradea, în alergare, pe traseul Fughiu-Podgoria-Oradea pentru ultima etapă. Proba de alergare se va desfășura în centrul orașului, pe bucla: Parcul 1 Decembrie - str.Vasile Alecsandri - Piața Unirii. Finishul competiției va fi în centrul competițional din Piața Unirii.

Pentru distanța scurtă, startul probei de înot se va da în aceeași locație, dimineața la ora 8.30 și sportivii vor parcurge aceleași trasee, doar pe distanțe înjumătățite.

Primii concurenți vor ajunge în centru în jurul orei 12.00, marcând începutul celei mai interesante și spectaculoase părți a competiției. Evenimentul se va încheia în jurul orelor 22.00.

Ca și la ultima ediție, competiția va fi transmisă live (prin live streaming) pe pagina de Facebook al competiției (X-Man Romania) sau pe pagina de web: xmanromania.ro, precum și pe pagina Eurosport.

„Rugăm locuitorii localităților menționate să fie înțelegători și răbdători în zonele în care concurenții parcurg traseele marcate. Mulțumim pentru înțelegere și susținere!”, a mai spus Szokolszky István.