Contractul pentru restaurarea şi amenajarea clădirii în care va funcţiona Muzeul Francmasoneriei a fost semnat săptămâna trecută, azi urmând să fie predat amplasamentul constructorului pentru începerea lucrărilor. Valoarea investiţiei se ridică la 3,7 milioane lei, finanţarea fiind asigurată prin Prograul Operaţional Regional 2014-2020.

 

Potrivit Primăriei Oradea, investiția vizează restaurarea, valorificarea și introducerea în circuitul cultural a clădirii Muzeului Francmasoneriei, monument istoric de importanță locală, în vederea valorificării patrimoniului cultural în stil eclectic și secession și a identității culturale pentru impulsionarea dezvoltării turistice a municipiului Oradea. Investiția are ca obiectiv și realizarea digitizării clădirii muzeului, precum și reamenajarea acesteia ca spațiu muzeal deschis publicului. Clădirea a fost construită în anii 1901-1902 şi a adăpostit, în prima jumătate a secolului trecut, Loja Masonică „Sfântul Ladislau”. Intervențiile arhitecturale propuse la clădirea principală și cele două construcții anexe în vederea relocării spațiilor conform spiritului inițial constau în: înzidirea cu cărămizi pline a unor goluri existente de ferestre și uși, realizarea unor pereți noi de compartimentare, refacerea aticelor inițiale, completări la ornamentele din gips existente, restaurarea picturilor și lambriurilor istorice existente, desfacerea și refacerea tencuielilor exterioare la fațade, executarea de tencuieli decorative, desfacerea și refacerea finisajelor din tencuieli mozaicate la soclu, înlocuirea tâmplăriilor existente cu unele noi din lemn, desfacerea învelitorilor din țigle ceramice existente, refacerea învelitorii cu tablă plană făltuită și executarea unor pereți noi din zidărie de cărămidă autoportantă ancorată în zidăria portantă existentă. Vor avea loc, de asemenea, intervenții la nivelul instalațiilor de ventilare, climatizare, sanitare și electrice. Totodată, se va reface în totalitate sistemul de conducere a apelor pluviale și racordarea direct în canalizare.

Valoarea contractului de execuție este de 3.703.875,75 lei fără TVA, iar durata de implementare este de 30 de luni, executantul fiind SC Euras SRL. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, contractul de finanțare fiind semnat în anul 2017.