Toamna Orădeană din acest an a venit la pachet cu o rebrenduire nesolicitată de nimeni şi cu atât mai puţin înţeleasă de orădeni. Una peste alta, un eveniment care începea pe vremuri cu o lună înaintea datei de 12 octombrie a fost compactat în trei zile şi un sfert.

Fără nicio consultare publică şi pe furiş, Toamna Orădeană a fost rebotezată pe furiş cu o adacadabrantă denumire - Oradea FestiFall. O nefericită găselniţă în romgleză americană a mutilat denumirea unui festival de care orădenii prinseseră drag. Ba i-au şi scurtat din zile! În cele „patru” zile alocate acestui FestiFalliment, evenimente propriu zise s-au petrecut doar înspre seară, cu mult zgomot pentru nimic. Pentru a acoperi cumva golurile între activităţi, organizatorii - Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune -  au programat un fel de acte stradale pe care le întâlneşti la liber prin staţiile de metrou, sau la colţul străzii, în diferite oraşe europene. Departe de „personajele spectaculoase” promise de organizator, în fapt o parodie tristă şi nereuşită, de vreme ploioasă. E drept, în fiecare seară au fost planificate concerte cu trupe sau artişti cunoscuți, câte două ore, cam tot atâta cât îşi permite şi orice localitate mai răsărită să le aducă la „zilele comunei.” Inclusiv focul de artificii, pe care şi o nuntă cu manele îl egalează destul de uşor.

În plus, „bunătăţile pentru toate gusturile” de la acest Oradea FestiFake au fost, în plus, şi foarte pipărate, preţurile uriaşe practicate de comercianţi fiind efectul unui cocktail nefast: chiria uriaşă solicitată de organizatorii FestiFake şi lăcomia comercială tipic balcanică a unor comercianţi. Una peste alta, un festival chicios pentru un oraş cândva vesel în fiecare sfârşit de săptămână, timp de o lună. Toamna Orădeană are parte de un sfârşit nefericit şi nemeritat.

Ileana Marinesco