Sala de sport a Universităţii Oradea a fost, ieri, gazda Concursului Gastro Bihor 2009, organizat de Consiliul Judeţean. La competiţie au participat peste 20 de maeştri bucătari din Bihor, Arad, Sibiu şi Timişoara, care au încercat să impresioneze juriul format din reprezentanţi ai CJ Bihor, Universităţii Oradea, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor, ai sponsorilor şi ai Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din România. Preparatele au fost dintre cele mai variate, modul de prezentare contând la stabilirea câştigătorilor.

 

 

Concursul Gastro Bihor 2009, primul organizat de CJ Bihor, s-a bucurat de o asistenţă numeroasă printre care s-au numărat, pe lângă orădeni de rând, membri ai conducerii administraţiei judeţene şi ai Universităţii Oradea, precum şi şefi ai serviciilor publice deconcentrate. Aceştia au admirat standurile de prezentare ale maeştrilor în arta culinară şi au putut gusta din preparatele expuse. "Consiliul Judeţean Bihor s-a implicat, în ultima perioadă, în promovarea judeţului nostru atât pe plan local şi naţional, cât şi pe plan internaţional. Aici amintesc târgurile de turism, seara bihoreană de la Bucureşti şi cea de la Strasbourg, Târgul fermierilor, precum şi întâlniri în Europa şi Statele Unite. Concursul Gastro Bihor 2009 se înscrie în aceeaşi suită de evenimente, de această dată promovând bucătăria bihoreană şi unităţile de turism în care lucrează aceşti bucătari. Universitatea Oradea este partenerul nostru în acest proiect", a declarat preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle. La rândul său, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din România, Dumitru Burtea, a precizat că este "foarte important, azi mai mult ca oricând, să ştim să ne hrănim cu mâncare sănătoasă. Trebuie să luptăm împotriva diabetului şi a obezităţii". "Ideea acestui târg gastronomic s-a născut acum două luni, la Strasbourg, când, după un concert extraordinar susţinut de "Prinţesa naiului", Oana Lianu, când a început degustarea preparatelor bihorene expuse am constatat că pe mese nu a mai rămas nimic", a declarat rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal.

Printre mâncărurile prezentate la Gastro Bihor 2009 s-au numărat: rasol de somon umplut cu piure franţuzesc, medalion de ton, file de somon Tartaron, sărmăluţe cu pisat în frunză de varză şi în frunză de ştevie, salată boeuf, fazan în sos chau-froid, varga beles, muşchiuleţ de căprioară în crustă de alune de pădure, ciolan cu varză, plăcinte, produse de panificaţie etc. Toţi bucătarii au fost recompensaţi de Consiliul Judeţean cu diplome de participare, iar cei mai merituoşi bucătari au fost premiaţi cu bani şi aparate de gătit.

 

La final, a avut loc un duel al maeştrilor, care a constat în demonstraţii culinare realizate în faţa publicului şi a juriului format din persoane din public de către finaliştii clasaţi pe primele trei locuri. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost membrii Ansamblului profesionist "Crişana", care au asigurat fundalul sonor al evenimentului, interpretând un program special de sărbători.