Cu toate că 2020 a fost un an greu pentru toată lumea, Direcția de Asistenţă Socială Oradea a reușit să fie alături de oameni, instituția fiind prezentă în comunitate mai mult ca oricând.

Viceprimarul Arina Moș, coordonator al Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea (DASO), împreună cu directorul executiv al instituției, Dănuț Cheregi, au susținut joi, 21 ianuarie, o conferință de presă, în care au prezentat raportul de activitate al instituţiei pe anul trecut.

„DASO ocupă un loc special în activitatea mea profesională, dar mai ales în inima mea, pentru că aici am construit o frumoasă echipă pentru care omul și nevoile lui au fost pe primul loc. Faptul că am fost aproape de oameni s-a văzut mai ales în această perioadă pandemică, în special pe tot parcursul stării de urgență, DASO nu și-a închis porțile și a fost prezent în comunitate mai mult ca oricând. Deviza noastră a fost și este: nu lăsăm pe nimeni în urmă, și nu este doar o deviză, este ceea ce am reușit să facem pentru comunitatea noastră, să ne ajutăm semenii împreună cu echipa DASO. Ne-am asumat și riscuri pentru a ajuta comunitatea, am ales să ținem deschise creșele, centrul de zi pentru copii, adăpostul de noapte precum și toate serviciile de care comunitatea a avut nevoie în această perioadă grea pentru noi toți”, a spus Arina Moș la conferința de presă.

Nu mai puțin de 11.869 de solicitări au fost depuse pe parcursul anului trecut la DASO, prin serviciul Relații cu Publicul și Evaluare Inițială, ceea ce, față de numărul de cereri din anul 2019, reprezintă o ușoară scădere. Totodată, au fost trimise în mod online 5573 solicitări.

În ceea ce privește beneficiile acordate de către DASO în anul 2020 pe baza Legii 416/2001, numărul mediu lunar de dosare de ajutor social aflate în plată este de 135, iar 376 de persoane sunt beneficiari de ajutor social/lună.

„Lunar, un număr mediu de 33 de persoane apte de muncă beneficiare de ajutor social au fost propuse pentru efectuarea unor acțiuni sau lucrări de interes local, iar 73 de solicitări au fost aprobate pentru a primi ajutor de urgență, suma totală fiind de 140.000 lei. Lunar, 75 de persoane au beneficiat în anul 2020 de cantină socială și 21 de persoane au fost propuse dintre aceștia pentru efectuarea unor acțiuni sau lucrări de interes local”, a precizat Dănuț Cheregi, directorul executiv al DASO.

De asemenea, în cadrul proiectului „Nu munceşti, nu primeşti”, derulat de către DAS Oradea, începând cu anul 2018, angajaţii instituției au continuat să monitorizeze zilnic efectuarea activităţilor de menţinere a curăţeniei în zona blocurilor din str. Voltaire şi străzile adiacente, de către beneficiarii de ajutor social şi cantină, care au obligativitatea efectuării unui anumit număr de ore în folosul comunităţii.

În anul 2020 au beneficiat de ajutor social 276 persoane, iar pentru sezonul rece, anul trecut au beneficiat de acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei 308 solicitanți. În ceea ce privește celelalte beneficiile acordate de către DASO în anul 2020, s-a realizat plata salariului pentru 242 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav și au fost 1459 de beneficiari de indemnizație lunară, din care 1252 persoane adulte și 207 de copii.