Primăria Oradea a semnat, ieri, contractul de finanţare pentru reabilitarea fostei clădiri în care a funcţionat Direcţia Regională Vamală Oradea, de pe strada Armatei Române nr. 4, unde va fi amenajat Muzeul Francmasoneriei. Valoarea totală a proiectului este 5,5 milioane lei, primarul Ilie Bolojan estimând că muzeul va fi inaugurat la sfârşitul anului 2019.

Primarul Ilie Bolojan a anunțat că a semnat ieri, la Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest din Cluj Napoca, al doilea contract de finanţare pe Axa 5.1 – „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”. Este vorba despre proiectul privind reabilitarea fostei clădiri a Vămii, situată pe str. Armatei Române nr. 4, unde urmează să fie amenajat Muzeul Francmasoneriei din Oradea. Proiectul are o valoare de 5.568.260 de lei, din care valoarea eligibilă este de aproximativ patru milioane de lei, diferenţa fiind partea de contribuţie a oraşului şi cheltuielile neelegibile.

Bolojan a menţionat că, în perioada următoare, cel mai probabil la sfârşitul lunii august, se va scoate la licitaţie execuţia acestei lucrări. „Durata de implementare este de circa 30 de luni, deci cam peste doi ani, la sfârşitul anului 2019, vom putea inaugura acest muzeu”, susţine primarul Oradiei, adăugând că acest muzeu al Masoneriei va fi unic în Europa de Est. Obiectivul general al proiectului este restaurarea, valorificarea și introducerea în circuitul cultural a clădirii Muzeului Francmasoneriei. Clădirea are o suprafață desfășurată de 442 mp, având regimul de înălțime - parter. Lucrările de restaurare vor avea în vedere mai multe etape: consolidarea fundațiilor, demolarea parțială a compartimentelor interioare și recompartimentări noi, refacerea tencuielilor, consolidarea pereților, reabilitarea șarpantei și a învelitorilor, amplasarea unor pereți noi, realizarea instalațiilor sanitare, electrice și de climatizare. Totodată, curtea muzeului va fi reamenajată prin amenajarea corespunzătoare a spațiilor verzi împreună cu zona carosabilă și pietonală aferentă.

Potrivit specialiştilor, clădirea francmasonilor este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea. Creaţia arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos, din 1901, a avut, de la bun început, destinaţia de sediu al masoneriei regionale, constituind o capodoperă constructivă a oraşului prin modernitatea ei excepţională, cu o arhitectură eclectică şi secession. De-a lungul timpului, însă, a găzduit pe rând alte instituţii, ultima fiind DRV Oradea.