Într-un filmuleț distribuit pe pagina sa de facebook, Andrei Togor, președintele APS Aqua Crisius – asociație care a coordonat, în urmă cu trei ani, realizarea monumentului, anunță că vinovații vor fi trași la răspundere.

 

În memoria regretatului biolog Anna Marossy, Asociația Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” a coordonat, în anul 2016, realizarea unui monument, care reprezintă un nufăr termal, amplasat pe malul fostului lac cu nuferi de la 1 Mai. Din filmulețul postat de Andrei Togor, se vede clar cum doi copii, lăsați nesupravegheați, distrug monumentul, cu o cruzime greu de imaginat. Este a treia oară când acest obiectiv este vandalizat, de la dezvelirea acestuia în urmă cu trei ani.

„Cei responsabili vor fi trași la răspundere: amendă, plus plata prejudiciului... Avem filmări și cu părinții lor. Erau acolo, lângă, nepăsători!”, a scris Andrei Togor pe pagina sa de facebook, menționând că nu este singurul obiectiv monitorizat video de APS Aqua Crisius.

Monumentul este creația lui Dan Daniel, un tânăr artist din Beiuș, oraș unde s-a născut și reputatul biolog orădean.

Anna Marossy a plecat spre veșnicie în data de 18 octombrie 2015, la vârsta de 84 de ani, într-un azil de bătrâni. Îndrăgostită iremediabil de natură, Anna Marossy a fost o voce nelipsită în dezbaterile publice pe probleme de mediu, fiind de neînduplecat în convingerile sale ecologiste.

Un an mai târziu, pe 18 octombrie în 2016, Asociaţia Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” a organizat un eveniment de comemorare a cunoscutului biolog orădean, marcat prin dezvelirea monumentului închinat memoriei acesteia.