Ecologistul Orlando Balaș îi invită pe orădeni la un miting de protest împotriva defrișării Oradiei. Acțiunea are loc astăzi, 25 februarie, între orele 17.00-18.00, pe Podul Ferdinand (rebotezat Sf. Ladislau).

 

„Protestăm împotriva defrișărilor din orașul Oradea. Cerem Primăriei Oradea să stopeze defrișarea orașului. În ultimii 12 ani s-au tăiat peste 20.000 de arbori, unii bolnavi, dar și foarte mulți sănătoși. Amploarea defrișărilor din orașul nostru este intolerabilă. În nici un oraș civilizat nu se taie atâția arbori. Vrem un oraș verde, nu un oraș sufocat de noxe și de praf de la sute de șantiere care nu se mai termină.

Îi invităm pe orădeni la un miting pașnic de protest. Mitingul a fost notificat Jandarmeriei Bihor, care va asigura buna lui desfășurare.

Ne întâlnim pe Podul Sf. Ladislau / Piața Ferdinand din centrul Oradiei, în zona din imaginea de mai sus. Vom protesta tăcut împotriva distrugerii spațiului verde, fără să împiedicăm circulația pe pod”, a anunțat Orlando Balaș, în urmă cu câteva ore, pe pagina sa de Facebook.

Reamintim faptul că ieri, ABA Crișuri a trimis un comunicat de presă, prin care anunța că: „începând din această săptămână, au fost demarate ample acțiuni de igienizare pe cursurile de apă din bazinul hidrografic”.

Luni, 24 februarie, angajații instituției au degajat materialul lemnos aflat în albia râului Crișul Repede. Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria Oradea și RER Vest, și a vizat malul drept al râului, pe tronsonul cuprins între podul Intelectualilor și Podul Ferdinand.

„Angajații ABA Crișuri vor scoate din apă buștenii plutitori, copacii uscați sau pe cei doborâți de vântul puternic din ultima perioadă. Întrucât masa lemnoasă este plină de apă, aceasta se va lăsa pe mal, pentru a se usca, urmând ca, ulterior, să fie ridicată și transportată în centre speciale de colectare. Aceste acțiuni sunt necesare mai ales după perioada cu ape mari, când buștenii purtați de ape pot amenința scurgerea acestora, în special în zona podurilor sau a pragurilor de fund”, a transmis, prin comunicatul de presă, Ionel Avrigeanu, directorul ABA Crișuri.

ABA Crișuri anunța, prin același document, că: „acțiunile de igienizare vor continua, săptămâna aceasta, în Oradea, dar și în localitățile: Vașcău, pe râul Crișul Negru, în Ștei, pe Crișul Băița, și în localitatea Sărsig, pe valea Fânațelor”.