Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a avut o întâlnire de lucru, ieri, la Oradea, cu şefii inspectoratelor din subordine, analizând situaţia operativă din primele luni ale anului şi rezultatele măsurilor dispuse. La finalul şedinţei de lucru, Carmen Dan a susţinut o conferinţă de presă.

Carmen Dan a vizitat ieri inspectoratele din subordine din judeţul Bihor, dar şi Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră din Oradea.

„Am avut o întâlnire de lucru. Mă interesează să ştiu ce probleme sunt. Am vizitat fiecare inspectorat şi am discutat cu oamenii din sistem, nu doar cu şefii. Situaţia operativă din Bihor este asemănătoare celei înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat Carmen Dan. Aceasta a precizat că există însă o creştere a numărului de infracţiuni contra persoanei şi a infracţiunilor stradale, dar şi o creştere a numărului de cazuri de violenţă domestică. Ministrul a reamintit că există un proiect legislativ privind brăţările electronice, care pot fi purtate şi de către victimă, şi de către agresor, introducerea acestui sistem fiind considerat încă un pas în combaterea violenţei domestice. În plan rutier, potrivit ministrului, situaţia este mai bună în Bihor faţă de anul trecut, dar a precizat că „este loc de mai bine”. „Am transmis colegilor de la Poliţia de Frontieră că sunt mulţumită de modul în care au gestionat perioadele aglomerate din acest an, au dat dovadă de o foarte bună mobilizare. Continuăm acţiunile de patrulare în comun cu partenerii din Ungaria. Am discutat concret şi despre organizarea unor acţiuni privind combaterea nerespectării timpilor de conducere şi odihnă”, a declarat Carmen Dan. Aceasta a mai anunţat că, în perioada următoare, va fi promovat un proiect de modificare a Codului Rutier prin care să fie interzise live-urile la volan. Pe de altă parte, ministrul a vizitat Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea, acolo unde vor fi pregătiţi, în viitor, inclusiv agenţi din Macedonia. „Am auzit lucruri foarte bune despre pregătirea pe care o asigură această şcoală. Am avut nişte discuţii foarte bune cu omologul meu din Macedonia şi mă bucur că suntem recunoscuţi. Vom pune la dispoziţie expertiza noastră şi vom pregăti agenţi din Macedonia în cadrul şcolii”, a subliniat ministrul. Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii de lucru a fost combaterea consumului de stupefiante, Carmen Dan anunţând că, în aproximativ două săptămâni, poliţiştii vor fi dotaţi cu aparate care pot să identifice consumul de droguri. Ministrul a ţinut să facă anumite precizări şi vizavi de campania electorală.

„Ne confruntăm cu o particularitate, cu o campanie agresivă. Sunt partide şi formaţiuni politice care susţin, în ochii lumii, valorile democratice, dar care fac un joc deloc corect, prin care încearcă limitarea dreptului de exprimare al altora, încurajând, în mod evident, violenţa verbală. Nuclee de activişti încearcă să împiedice simpatizanţii PSD, cum s-a întâmplat şi la Galaţi, şi la Iaşi, să desfăşoare activităţi de campanie. Aş putea spune chiar că, dacă facem o analiză, o să constatăm că din anii 90 nu au mai fost cazuri în care să întâlnim manifestaţii şi contramanifestaţii în acelaşi loc. Eu vreau să fac un apel către cei care gândesc că în acest fel se pot manifesta, că de la violenţă verbală la violenţă fizică este doar un pas iar noi nu avem de gând, sub nicio formă, să încurajăm lucrul acesta”, a declarat Carmen Dan. „În acest moment, structurile de poliţie şi structurile de jandarmerie, cele care au intervenit, fac o evaluare serioasă, vizualizează imagini şi identifică persoane pentru a putea face ceea ce dispune inclusiv Codul penal. Vor face demersul legal de a se sesiza din oficiu, de a sesiza parchetul competent, deoarece cred că este evident pentru toată lumea că au depăşit planul contravenţional şi au trecut în cel penal. Am solicitat rigoare în aplicarea legii, transparenţă şi exigenţă. Vreau să vă asigur, în acelaşi timp, că Jandarmeria Română va permite oricărui partid politic să îşi desfăşoare campania electorală, în limitele legii ”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.