Reprezentanţii angajaţilor Poştei anunță o grevă de avertisment, miercuri, timp de două ore.

Sindicaliştii spun că, în cazul în care conducerea Poştei Române nu va fi de acord cu încheierea unui contract colectiv de muncă şi cu revendicările salariaţilor, va fi declarată grevă generală în cadrul companiei, ceea ce ar afecta aproape jumătate din populaţia României, potrivit News.ro.

„Mâine, 20 martie, între orele 8 şi 10 dimineaţă, va avea loc greva de avertisment în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română SA. Având în vedere situaţia conflictuală gravă din Poşta Română, facem precizarea că, dacă se va ajunge în situaţia declarării grevei generale în cadrul Companiei Poşta Română, aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit, ţinând cont de obiectul de activitate al Poştei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă şi nu în ultimul rând ţinând cont că Poşta Română distribuie toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată, problema de disfuncţionalitate va fi una majoră”, a spus vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical pe probleme juridice şi relaţii de muncă, Mircea Burlacu.

Potrivit acestuia, peste două treimi din angajaţii Poştei Române primesc salariul minim pe economie. Salariații cer o creştere salarială de 400 de lei net şi o creştere între 5 şi 10% a sporurilor de loialitate.

„Nu s-a ajuns la niciun consens până în momentul de faţă, conducerea Poştei Române, prin directorul general Valentin Ştefan, nu a fost niciodată interesată de negocierea colectivă, nu şi-a dorit încheierea unui contract colectiv de muncă cu rolul de a stabili pacea socială în cadrul Poştei Române, nu a participat la niciuna dintre şedinţele de negociere colectivă din cadrul companiei, trimiţând acolo nişte persoane fără mandat, cu precizarea că la niciuna dintre şedinţe directorul general Valentin Ştefan nu a prezentat mandatul dat de Consiliul de Administraţie pentru negocierea colectivă”, a adăugat Burlacu.

Sindicaliştii mai spun că, dacă situaţia nu se rezolvă, va fi declarată greva generală în cadrul companiei Poşta Română.