Asociaţia Artiştilor Naivi din România invită orădenii la expoziţia de artă naivă Metamorphosis, prima expoziţie personală a artistei Maria Ghercă. Vernisajul va avea loc joi, 29 iulie, la Sinagoga Neologă Sion.

Născută la Iaşi în anii '60, Maria Ghercă a rămas de mică orfană de tată. Avea două daruri: cânta şi desena foarte frumos. Ambele i-au dat o poziţie şi o identitate aparte. „Eram conștientă de mică de acest lucru și toată viaţa aceste două daruri au fost zestrea mea pe care mi-a dat-o Dumnezeu. Eram şi sunt bogată prin aceste daruri”, spune astăzi artista. A locuit în mai multe sate şi oraşe, de-a lungul vieţii, având astfel acces la diferite culturi, atât laice, cât şi religioase. La 16 ani a rămas singură pe lume şi, după o scurtă perioadă în casa unei verişoare din Bărticeşti, a plecat la Liceul Alimentar din Roman, transferându-se apoi la Liceul de Arte din Iaşi. A terminat însă ca... ceramistă, la o şcoală profesională din Roman. Mutată la Arad prin căsătorie, datorită talentului muzical a intrat în corul Filarmonicii. Cariera sa lirică abia începea, în 1996 intrând la Universitatea de Arte. Ca artist liric a avut două roluri preferate: Rozalinda din „Liliacul” de Strauss, şi Elisetta, din „Căsătoria secretă”, de Cimarossa.
La cea de-a doua veche pasiune, pictura, a revenit de scurt timp, când în urma unui accident cerebral a renunţat la cariera de mezzosoprană, iar şevaletul a ajutat-o să se recupereze rapid. „Dumnezeu mi-a deschis o altă uşă, să pun în valoare și acest dar”, mai spune Maria Ghercă. A început astfel să picteze scene din satul copilăriei sau pânze prin care îşi arată recunoștința față de toți care au primit-o în casa lor când era doar un copil. Îşi doreşte o expoziţie care să se numească „Acasele mele...”, în care să înfăţişeze case şi familii pe care le-a cunoscut.
Expoziţia organizată la Oradea este prima personală a artistei. Vernisajul va avea loc joi, 29 iulie, de la ora 17.00, la Sinagoga Neologă Sion, cu participarea artistului. Expoziţia este cu vânzare şi va sta pe simeze până în data de 1 septembrie.
Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizaţie cu serioase iniţiative de proiecte culturale, este o organizaţie profesională unică în România, dedicată exclusiv artei naive, iar expoziţia găzduită de Sinagoga Neologă Zion face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel internaţional.

Toate aceste manifestări vor culmina cu ediţia a VIII-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Centrul de Cultură al judeţului Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.