Colegiul Medicilor Bihor și Organizaţia Patronală a Medicilor de Familie Bihor nu sunt de acord cu valorile punctelor per capita şi per serviciu publicate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ȋn proiectul postat ȋn transparenṭă decizională, susținând că, dacă va fi aplicat proiectul, va duce la scăderea veniturilor cabinetelor medicale cu aproximativ 50%.

 

Medicii spun că, dacă cele cuprinse în proiectul postat pe site-ul CNAS vor fi puse în aplicare, veniturile cabineteor medicale se vor întoarce în timp la nivelul celor din 2019.

„Luând la cunoştință valorile punctelor per capita şi per serviciu publicate de CNAS ȋn proiectul postat pe site-ul CNAS ȋn transparenṭă decizională, ne exprimăm dezacordul şi uimirea faṭă de modul ȋn care este scazută ȋn mod nejustificat finanţarea furnizorilor de servicii medicale atât pentru Asistenṭa Medicală Primară, cât şi pentru Ambulatoriul de specialitate.

Acest proiect de ordin generează scenarii pesimiste ce vor deveni o dramatică realitate atât pentru medicii de familie şi medicii din ambulatoriul de specialitate, cât şi pentru pacienţi. Cu valorile propuse, cabinetele medicilor de familie şi din ambulator vor avea venituri diminuate cu aproape 30% comparativ cu anul 2023, ȋnsă, corelat cu rata inflaṭiei, cu creşterea salariului minim pe economie, şi cu creşterea semnificativă a taxelor şi impozitelor prevăzute ȋn noul cod fiscal, scăderea reală a veniturilor cabinetelor va fi de aproximativ 50%, ȋntorcându-le undeva ȋn timp la nivelul veniturilor din anul 2019. Transpusă ȋn impactul asupra cabinetului, subfinanţarea ce rezultă din valorile punctelor prevăzute ȋn actualul proiect va avea un impact global negativ, cabinetele vor fi ȋn incapacitate financiară de a se mai ȋntreṭine (spaṭii, utilităţi, contracte cu furnizorii de servicii, mentenanṭă, consumabile, aparatură, salariile şi contribuțiile angajaṭilor, impozite etc.), şi va afecta grav activitatea cabinetelor, cât şi accesul pacienţilor la servicii medicale de calitate.

În plus, acest proiect cu valorile propuse nu va face altceva decât să crească şi mai mult deficitul de medici, descurajând intrarea ȋn sistem a tinerilor medici şi ȋncurajând migrarea acestora, cât şi a celor existenţi către alte ţări.

Colegiul Medicilor Bihor este alături de medicii din asistenṭa medicală primară şi din ambulator şi vor susţine orice formă de protest pe care aceştia vor hotarȋ să o adopte”, se afirmă într-un comunicat semnat de președintele dr. Carmen Pantiș și dr. Ramona German.