Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor au favorizat creșterea excesivă a plantelor acvatice în albia râului Crișul Repede, intravilan municipiului Oradea.

 

Pentru a spori oxigenarea apei și a menține cât mai mult posibil temperatura optimă în cursul de apă, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a solicitat către Hidroelectrica să suplimenteze debitul râului.

„În acest sens, o dată pe săptămână, prin acumulările administrate de Hidroelectrica, amonte de Oradea, timp de 4-6 ore, se va suplimenta debitul pe râul Crișul Repede, de la 9-10 mc/s, cât este în această perioadă, la 40-45 mc/s. Săptămâna trecută, s-au efectuat primele manevre pentru suplimentarea debitului, iar efectele s-au resimțit în perioada 22-23 iunie. Pe această cale, avertizăm populația că, deși manevrele se fac pe parcursul nopții, debitele se mențin ridicate și în primele ore ale zilei, prin urmare, se recomandă prudență sporită”, a spus Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.

Prin aceste măsuri de ecologizare, se va disloca din albie, în mod constant, o parte dintre plantele acvatice care, apoi, se vor colecta din apă, în dreptul barajului Prizei de Apă Oradea de către angajații ABA Crișuri.

„Prezența în exces a unor specii de macrofite, adică de plante acvatice, în cursul de apă, poate constitui o problemă ecologică întrucât favorizează absența oxigenului în corpurile de apă și împiedică pătrunderea luminii în regiunea algelor fotosintetice”, a menționat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri. Potrivit acesteia, unele specii acționează ca mediu pentru răspândirea dăunătorilor, iar descopunerea acestora aduce un aspect și un miros neplăcut corpului de apă.