La doar o săptămână după ce directorul Termoficare Oradea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru tentivă de fraudare a fondurilor europene, USR Bihor cere suspendarea acestuia din funcţie şi acuză municipalitatea şi Termoficare de lipsă de transparenţă în privinţa tranzacţionării certificatelor verzi.

USR Bihor a acuzat municipalitatea orădeană de lipsă de transparenţă, Primăria netransmiţând documentele solicitate în baza Legii 544/2001. Printre solicitările fără răspuns sunt şi cele legate de tranzacţionarea certificatelor verzi către administraţiile liberale din Timişoara şi Motru.

„Transparența clamată de Primăria Oradea în ceea ce privește informațiile de interes public este, mai degrabă, o modalitate de promovare decât o realitate palpabilă. Uniunea Salvați România Filiala Bihor nu a primit nici până acum documentele solicitate în vară referitoare la situația spațiilor verzi din Oradea, informații solicitate în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Că asta nu este o întâmplare o demonstrează și alte cereri pe care le-am depus până acum în baza aceleiași legi, cereri în care solicităm informații referitoare la împrumutul de certificate de gaze cu efect de seră (EUA) către companiile de termoficare din Timișoara (în anii 2018 și 2019) și Motru (în anul 2019) și la care, de asemenea, nu am primit un răspuns pozitiv”, menţionează USR Bihor.

Împrumuturi „de partid”

Filiala judeţeană a USR acuză că, în anul 2018, Primăria Oradea a sărit în ajutorul administrației liberale din Timișoara (primar Nicolae Robu), împrumutând Colterm SA Timișoara cu 216.000 certificate de carbon la un cost total de 3.447.360 euro. În anul 2019, Primăria Oradea a împrumutat, din nou, certificate de carbon către Colterm SA Timișoara (219.000 certificate cu o valoare de 5.700.570 euro), dar și către administrația liberală din Motru (primar Gigel Jianu), UATAA SA Motru, județul Gorj (12.600 certificate cu o valoare de 340.200 euro). Potrivit USR Bihor, în ambele cazuri, Termoficare Oradea a desfășurat procedurile de achiziție și vânzare certificate de carbon „ocolind Sistemul Electronic de Achiziții Publice prin încheierea unui alt tip de act juridic, un acord de asociere cu un intermediar, TDR Energy”. „Din documentele pe care le avem până acum la dispoziție nu reies însă termenii asocierii dintre cele două entități juridice și nici cotele participării la asociere și ale împărțirii profitului între cei doi parteneri”, precizează USR.

Managerul Termoficare Oradea, Stanel Necula, dar și conducerea Primăriei au justificat aceste tranzacţii prin oportunitatea obținerii unui profit consistent, fără riscuri (garantat de Consiliile Locale din Motru și Timișoara), într-un timp foarte scurt. Profitul ar fi trebuit să fie de aproximativ 420.000 euro.

Un contract secret

Pentru a verifica cifrele prezentate de municipalitate, USR Bihor a consultat documentele publicate de cele trei administrații locale, de cele trei companii de termoficare, precum și de presa locală din Oradea, Timișoara și Motru şi au constatat că profitul a fost mult mai mare.

„Referitor la suma vehiculată pentru anul 2018, nu am reușit să găsim documente care să ateste cele afirmate. Pentru anul 2019, din documentele găsite rezultă că certificatele împrumutate la Motru au produs un profit de 44.100 euro, iar cele împrumutate la Timișoara au fost returnate cu un profit de 1.197.930 euro. Adică un total de 1.242.030 euro. În aceste condiții, este firesc să ne întrebăm unde este restul de 822.030 euro și am solicitat, conform legii, documente în acest sens. Cererile noastre s-au lovit însă până acum de refuzul celor chestionați cu motivarea că nu ne pot fi furnizate, deoarece conțin clauze de confidențialitate cu traderul TDR Energy și cu precizarea că putem să le vedem doar cu condiția semnării unui acord de confidențialitate. Adică putem să aflăm ce s-a făcut cu banii orădenilor, dar nu vă putem spune”, susţin useriştii. Tot ei afirmă că, în 2018, Termoficare Oradea a făcut plăți, către traderul TDR Energy, în valoare de 14.428.892 lei, iar în anul 2019 (ianuarie-octombrie), 49.445.804 lei.

Documentele, cerute prin instanţă

Considerând absurd că un astfel de contract, de aproape 14 milioane de euro până în momentul acesta, să fie trecut „la secret”, USR Bihor a decis solicitarea documentelor respective prin intermediul instanțelor judecătorești competente dacă acestea nu vor fi furnizate conform prevederilor legale în vigoare.

„Ne este imposibil - deocamdată - să ne pronunțăm asupra legalității sau oportunității deciziilor luate în această situație, dar putem pune sub semnul îndoielii legitimitatea folosirii „la secret” a banilor orădenilor pentru a salva alte administrații liberale din țară în timp ce, iarnă de iarnă, orădenii plătesc unul dintre cele mai mari prețuri din țară pentru gigacalorie cu justificarea că suntem nevoiți să facem asta pentru a acumula bani de investiții în sistemul de termoficare”, precizează USR Bihor. Pe de altă parte, USR cere încetarea mandatului directorului Termoficare Oradea, Stănel Necula, având în vedere că acesta a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are că rezultat obținerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene.