A fost soare și frumos în prima zi de școală pentru aproximativ 94.000 de elevi și 7.000 de cadre didactice din județul Bihor. Cei 816 elevi de la Liceul de Arte din Oradea au început anul în școală nouă, la festivitatea de deschidere participănd și șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Alin Novac-Iuhas.

Avizierele au fost la mare căutare în prima zi de școală la fostul Colegiu Tehnic „Constantin Brâncuși”, unde au fost mutați elevii și profesorii de la Liceul de Arte Oradea, pe perioada reabilitării școlii. Pe toate holurile erau elevi și profesori cu ecusoane care le explicau noilor veniți unde le-au fost repartizate clasele. S-a lucrat intens la reabilitarea și recondiționarea lor până în ultima săptămână de dinaintea începerii cursurilor. La festivitatea ținută în curtea interioară au participat, alături de conducerea școlii, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor, Alin Novac-Iuhas, deputatul Biro Rozalia, reprezentantul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor - Florin Capriș, precum și preoții Mihai Tocai (ortodox) și Bărbuț Petrică (romano-catolic). Evenimentul a început cu intonarea imnului național, cântat impecabil de corul Ariston al liceului, dirijat de Arnold Schneider. 

„Este pentru întâia oară când particip la deschiderea anului școlar la Liceul de Arte și sunt foarte bucuros să fiu aici cu dumneavoastră. Este un moment al bilanțului performanțelor de anul trecut, și știu că au fost foarte multe aici, dar și un moment în care ne putem face planuri pentru a corecta eventualele greșeli. Este cu atât mai important cu cât este anul Centenarului României, un an în care trebuie să ne aducem aminte și de cei care au muncit și s-au jertfit pentru ca noi să avem toate aceste lucruri”, a spus, printre altele, Alin Novac-Iuhas.

Directoarea Mihaela Bondar le-a mulțumit părinților și elevilor pentru munca depusă în anul precedent.

„Merită subliniat că anul trecut, la Bacalaureat, Liceul a avut o promovabilitate de peste 80%, ceea ce înseamnă că munca noastră, a tuturor, a dat roade. Acest lucru s-a văzut și anul acesta când concurența la noi a fost mare și am avut foarte multe cereri de transfer. Un alt lucru care merită menționat este faptul că anul acesta am primit 70.000 de euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare prin proiectul ROSE pentru activități pedagogice și de sprijin, activități extracurriculare și activități de renovare și dotare”, a spus directoarea Liceului de Arte Oradea.

A urmat apoi prezentarea claselor și a diriginților, în aplauzele și strigătele elevilor.

Din cei aproximativ 94.000 de elevi din Bihor, în învățământul de masă, nivel preșcolar, sunt în jur de 16.612 (8.640 în mediul urban și 7.972 în mediul rural). La nivel primar sunt 28.453 de elevi (14.735 în mediul urban și 13.718 în mdiul rural). În gimnazii, anul acesta vor învăța 22.124 de elevi, din care 11.560 în mediul urban și 10.564 în mediul rural. La nivel de liceu, sunt în total 18.435 de elevi, din care în clasa a IX-a, învățământ de zi, 4.340, seral - 196, învățământ profesional - 3.193 și postliceal 1.348 (771 la buget și 577 la învățământ cu taxă). În ceea ce privește cadrele didactice, în județul Bihor sunt în jur de 7000 de profesori și 2.000 de persoane încadrate ca personal nedidactic.