Situat la doar 10 km distanţă de Oradea, Uileacu de Munte este inclus în teritoriul administrativ al comunei Paleu, în Zona Metropolitană. Aici, printre altele, locuitorii satului sunt preocupaţi de cultivarea de fructe savuroase şi delicioase, precum zmeură, coacăze, agrişe şi căpşune.

Odată cu venirea zilelor însorite de primăvară, uilecanii îşi fac tot mai des simţită prezenţa prin grădini. Curăţă de vegetaţie uscată viţa-de-vie, pomii, combat dăunătorii etc. "De-a lungul satului nu găseşti nici măcar o gospodărie unde să nu se cultive arbuşti fructiferi", ne spune Alexandru Vinczefi, inginer agronom în sat. Ţăranii din Uileac nu au fost niciodată proprietari de suprafeţe mari de teren, dar au ştiut întotdeauna să se gospodărească. Fiecare metru de pământ le aduce venituri din valorificarea fructelor, alături de cerealele păioase, cartofi sau pepeni galbeni. De pe un metru pătrat cultivat cu zmeură obţin într-un ciclu de producţie cel puţin 800 grame de fructe. La 6 lei kilogramul, cu cât se vând pe piaţă, obţin aproape 5 de lei. Arbuştii se reînnoiesc în cultură la 4-5 ani, iar înmulţirea se face prin butaşi plantaţi toamna sau primăvăra devreme. Pe piaţă există cerere de zmeură, coacăze şi agrişe, recomandate în medicina naturistă ori la prepararea de sucuri şi gemuri delicioase. Plantarea de zmeură, agrişe sau coacăze nu presupune cheltuieli mari. În plus, sunt rezistente la ger şi secetă prelungită şi se pot planta chiar şi printre pomi, pe terenuri în pantă etc. Material săditor s-ar găsi la producătorii mai vechi din satele bihorene, inclusiv în Uileac, voinţă să fie!
Şi-apoi, produsele autohtone pot fi achiziţionate la preţuri mai mici decât cele din import, fapt ce ar uşura traiul zilnic al cetăţeanului cu venituri mici.