Sala de Conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea a fost vineri, 21 septembrie, gazda festivității de deschidere a primei ediții a Școlii de Toamnă „Știință. Cultură. Civilizație”. În cadrul ei are loc și cea de-a XIX-a ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice Studențești, cu același nume.

La festivitate au participat, printre alții, fostul prodecan Sorin Șipoș, istoricul Gabriel Moisa, Ionuț Ciorba și Cristina Pușcaș de la Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural și Asociația „Cei 40 de Mucenici”.

„Ați făcut un efort pe care noi îl apreciem și sperăm ca el să fie răsplătit cu atmosfera științifică de la eveniment și cu vizitele în acest frumos și dinamic oraș”, le-a spus participanților Gabriel Moisa.

Moderatorul evenimentului și cel care s-a zbătut ca Școala de Toamnă și Simpozionul să se țină și în acest an a fost Roland Olah.

Timp de patru zile, studenți și profesori din mai multe universități din țară se întâlnesc la Oradea pentru a participa la prima ediție a Școlii de Toamnă „Știință. Cultură. Civilizație”. Tema centrală a dezbaterilor este Centenarul cu tot ce ține de acesta. Oaspeții participă la vernisajul de expoziție stradală „Portrete ale Unirii” (Piața Unirii din Oradea), vizitează orașul, Turnul Primăriei, Zona pietonală, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” și Muzeul Oraşului Oradea.

Evenimentul este organizat de Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie și Asociația Geografică „Simion Mehedinți”, cu sprijinul Universității din Oradea, Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Departamentului de Istorie, Școlii Doctorale de Istorie, Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal, Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural, Asociației „Cei 40 de Mucenici” și Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.