L-am cunoscut cu ani în urmă și m-a impresionat, încă din prima clipă, căldură spirituală ce o emana în relația cu semenii.

 

Vocea curată și blândă, privirea senină, revărsată asupra interlocutorului, bunul simț manifestat chiar și când este întrerupt din vorbire și o modestie ce copleșește, sunt doar câteva atribute ale Preasfinției Sale episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

L-am întâlnit, apoi, adesea în biserică, la manifestări culturale, în parc, iar apropierea de dânsul am simțit-o mereu ca pe o binecuvântare. Seninătatea cu care se apropie de sufletul oamenilor, indiferent de confesiunea lor religioasă, graba de a saluta primul, cu o ușoară înclinație a capului, interesul nedisimulat privind starea celuilalt, completează o personalitate de excepție. Oricine îl cunoaște nu poate spune despre episcopul Virgil decât că este Omul lui Dumnezeu. Numele dânsului poate fi asociat cu iubirea, modestia și rugăciunea.

Predicile Preasfinției Sale sunt itinerare spirituale, în care fiecare ne regăsim așa cum doar noi înșine ne cunoaștem. Are harul de a semăna în suflete speranță și credință, aceasta fiind dovada vie a faptului că își împlinește misiunea pentru care Dumnezeu ni l-a dăruit.

Astăzi, 9 decembrie, este ziua episcopului greco-catolic de Oradea Virgil Bercea! Preasfinția Sa împlinește o vârstă frumoasă, iar darul nostru este rugăciunea înălțată la cer ca Dumnezeu să-i dăruiască sănătate și zile îndelungate, să-l țină mereu în har și în dragostea cerească, pentru că avem mare nevoie de prezența sa între noi.

La multi ani binecuvântați, Preasfinției Voastre, Părinte! Fie ca Dumnezeu să ne primească rugăciunea și să vă răsplătească toată strădania și truda de a aduce sufletele pe calea credinței și de a ne păstori vreme îndelungată ca să nu rătăcim! Să nu uitați că vă iubim și că vă purtăm în rugăciunile noastre!

Prof. Silvia Bodea SĂLĂJANU