Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor, Primăria comunei Roşia, CAPDD Bihor şi Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor au demarat lucrările de execuţie a unui traseu de via ferrata în Cheile Cuţilor, chei aflate la marginea localităţii Roşia.

„Prin realizarea acestui traseu, părţile implicate îşi propun să contribuie la dezvoltarea şi diversificarea infrastructurii turistice, întregind zestrea de atracţii a zonei”, anunță, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Salvamont Salvaspeo Bihor.

Potrivit acestora, parcursul va avea o lungime totală de 175 de metri. Podul indian, aflat pe traseu, urmează să aibă 35 de metri lungime şi se va afla suspendat la o înălţime maximă de 30 de metri, deasupra văii Cuţilor.

„Pornind de la Stanul Gurguiat, traseul de aventură va trece prin hornul unei mici peşteri, fiind, în prima sa parte, accesibil chiar şi pentru cei mai tineri”, menționează salvamontiștii bihoreni.

Finanţarea acestei rute este asigurată de Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor (materiale şi echipamentele de lucru), Primăria Roșia şi CAPDD Bihor (o parte din manopera aferentă execuţiei traseului), precum şi operatori locali în turism şi pensiuni din zonă.

Proiectul traseului a fost realizat în regim de voluntariat de Cristina Oros, arhitect şi salvator montan voluntar, în baza avizului de siguranţă montană eliberat de Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor.

Activităţile de amenajare sunt coordonate de Tudor Rus, angajat în cadrul CAPDD Bihor şi consilier tehnic Salvaspeo voluntar în cadrul Serviciului  Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor.