După mai bine de 11 ani de muncă benvolă, filmul independent „Experimentul Pitești” intră pe marile ecrane și la Oradea, începând din 21 martie. Intrarea spectatorilor și a invitaților în sală se va face între 18.45 și 19.00.

Regizat de Victoria Baltag, filmul se lanseză cu proiecții caritabile. Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen.

Cotele aferente casei de producție din valoarea biletelor au valoare de donație către Asociația Connections România și se achiziţionează de la casa de bilete a cinematografului sau online la cinemapalace.ro. 

„Este indispensabil important ca din biletele vândute să ne plătim actorii și echipa, care au lucrat 11 ani la acest proiect. În incinta sălii de cinema va exista și o cutie pentru donații. În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, îl veți putea vedea și pe Ion Caramitru, susținator al acestui proiect. Proiecția lung-metrajului se va desfășura, în scop caritabil, pe durata unei ore și 20 de minute și va fi urmată de o sesiune Q&A cu realizatorii filmului”, se afirmă în comunicatul organizatorilor.

Intrarea spectatorilor și a invitaților în sală se va face între 18.45 și 19.00. Va urma o introducere de 5 minute despre film, făcută de regizoarea Victoria Baltag, și apoi vizionarea filmului. Sesiunea de întrebări va avea loc între 20.25 și 20.50.

Despre Experimentul Pitești știm că „a fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.

„Lung-metrajul despre Experimentul Piteşti este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag și sinceritate să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în inimă, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii …..în artă, știință, cultură. Și eu, și  echipa, vă mulțumim fiindcă ați fost mereu lângă noi, fiindcă ne-ați dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-ați susținut când a fost nevoie să facem acest proiect să prindă viață. Împreună creăm lucruri frumoase!”, susține regizoarea Victoria Baltag.