„Cardinalul”, un film despre cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu, în regia lui Nicolae Mărgineanu, va avea premiera la Oradea, mâine, 14 noiembrie, de la ora 19.00, la cinema Palace din Oradea.

Invitați de Preasfinția Sa, Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, la eveniment va fi prezent regizorul Nicolae Mărgineanu însoțit de actorul din rolul principal, Radu Botar. Din distribuţie mai fac parte Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, iar scenariul îi aparţine lui Bogdan Adrian Toma.

În 1950, întregul lot al conducătorilor Bisericii greco-catolice române este arestat și închis în penitenciarul Sighet. Aici, după gratii, se întâlnesc cu cei care au făurit Marea Unire, printre care Iuliu Maniu și Gheorghe Brătianu. Alături de marii politicieni români, personalitățile religioase din Transilvania sunt ultimele „relicve” ale unei societăți considerate apuse. Noua conducere impusă de sovietici nu admite existența unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia care are legături cu Vaticanul. Obiectivul torționarilor e simplu: directorul închisorii și politrucul sovietic ajutați de un torționar neobișnuit, cu neputință de învins fac presiuni continue pentru convertirea religioasă a preoților. În fața lor se ridică un singur om care treptat devine o călăuză pentru ceilalți preoți: episcopul Iuliu Hossu. Aceasta este povestea sa și a tovarășilor săi de suferință.

Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, a rămas în istoria țării ca un mare român care a dat glas Declarației Unirii la Adunarea de la Alba Iulia din 1918. Episcopul a fost arestat în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, împreună cu alte figuri marcante ale clerului, în cadrul prigoanei staliniste dezlănțuite împotriva Bisericii Greco-Catolice. Între 1950 și 1954 a fost întemnițat la închisoarea din Sighet, în urma refuzului său repetat de a renunța la catolicism. Începând din 1956, a fost izolat la mănăstirea ortodoxă Căldărușani vreme de aproape 15 ani. În 1969 a fost creat cardinal in pectore de Papa Paul al VI-lea.

La 2 iunie 2019, Iuliu Hossu și episcopii greco-catolici uciși în temnițele comuniste din România – Valeriu Traian Frențiu, Alexandru Rusu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan și Vasile Aftenie, au fost beatificați la Blaj de Papa Francisc.