Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a semnat ieri, 22 ianuarie, contractul pentru o investiție în valoare de cinci milioane euro în Parcul Industrial Eurobusiness II Oradea. Investiţia va fi realizată de o firmă din Cluj, care va produce, la Oradea, roboți (piese și asamblare).

Contractul a fost semnat în urma negocierii directe cu reprezentanții companiei Braintronix din Cluj. „Investiția va fi realizată în Parcul Industrial Euobusiness II, din str. Ogorului, pe o suprafaţă de teren de 20.000 mp, constând în construirea unei hale de producție/linii tehnologice/birouri în suprafaţă totală de aproximativ 12.000 mp.

Aceasta reprezintă o investiție foarte importantă pentru Oradea, în condițiile în care revoluția roboticii autonome mobile, care va pătrunde și transforma masiv toate straturile activităților economice este abia la început, iar leaderii viitori ai acestei piețe vor apărea în anii următori”, precizează ADLO, adăugând că firma din Cluj activează în domeniul Cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie și și-a exprimat intenția fermă de a desfășura în Parcul industrial activitățile specifice domeniului de activitate, respectiv producție roboți (piese și asamblare).

„Echipa Braintronix este alcătuită de experți internaționali, în mare parte de origine română, din zona roboticii, computer vision, logisticii 4.0 și venture capital în tech și robotică. Peste puțin timp, resursa umană din anumite domenii va fi înlocuită de roboți autonomi mobili eficienți, ușor de programat de către utilizatori. Acesti roboți vor permite o reducere puternică a costurilor de producție, o creștere a productivității, un răspuns la lipsa de forță de muncă în anumite zone și o reducere a activităților umane sensibile și riscante”, susţine ADLO.

Numărul locurilor de muncă care vor fi create în urma finalizării investiției în Parcul Industrial va fi de minimum 40, preponderent ingineri.

Proiectul inițiat de societatea Braintronix este susținut de International Technology Solutions, firma de investiții în tech a antreprenorului de succes în Europa Adrian Diaconu, și de George Haber, un antreprenor de succes din Sillicon Valley, care este originar din Oradea.