Azi se împlinesc 44 de ani de la devastatorul cutremur produs în România, soldat cu peste 1.570 de persoane decedate, peste 11.000 rănite și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.

Seismul din seara zilei de 4 martie 1977, catalogat cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României și unul dintre cele mai puternice seisme produse în ultimul secol, în Europa, s-a produs în zona Vrancea, având o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de aproximativ 55 secunde. Întrucât mișcarea seismică este un eveniment imprevizibil, apărut de regulă prin surprindere, este foarte important să cunoaștem bine modul în care trebuie să acționăm și locurile care pot asigura protecție în toate împrejurările: acasă, la serviciu, în locuri publice, la munte, în mijloacele de transport etc.

În vederea informării corecte a cetățenilor cu privire la modalitățile de pregătire pentru efectele unui seism major și la comportamentul adecvat în situația declanșării unui seism de magnitudine ridicată, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat, în anul 2015, Campania Națională de Informare și Pregătire a Populației „Nu tremur la cutremur”, campanie ce se derulează la nivelul județului Bihor de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana”. Astfel, în  scopul  reducerii  vulnerabilității  bihorenilor  față  de riscurile existente  la  nivelul județului, pompierii militari din cadrul Inspecției de Prevenire, Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și al subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” desfășoară  în  permanență,  activități  de  informare  și  instruire  aferente  campaniilor  de  pregătire  a populației  în  domeniul  situațiilor  de  urgență,  la  nivelul  localităților,  instituțiilor  şi  operatorilor economici din întreg județul. Tematica acestor activități vizează pregătirea cetățenilor cu privire la modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea unor situații de urgență sau dezastre, generate de riscurile existente la nivelul județului, printre acestea regăsindu-se și cutremurul. Subliniind importanța pregătirii continue pentru formarea unui comportament adecvat în situația declanșării unui cutremur de magnitudine ridicată, pompierii militari bihoreni reamintesc cetățenilor măsurile și regulile generale care le pot salva viața în astfel de situații. Astfel, înaite de producerea unui cutremur: executaţi lucrări de reparaţie şi întreţinere la clădirile care necesită acest lucru; nu faceţi modificări la clădiri, în vederea măririi sau micşorării unor spaţii, care afectează structura de rezistenţă a acestora; nu  montaţi  instalaţii  grele  (antene,  instalaţii  de  ventilaţie/climatizare  etc.)  pe  elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă. Pregătiţi-vă  rucsacul  pentru  situaţii  de  urgenţă:  rucsacul  pentru  situaţii  de  urgenţă  conţine obiecte care vă ajută să supravieţuiţi timp de 3-5 zile, în cazul în care este nevoie să părăsiţi locuinţa.

Pe timpul unui cutremur, dacă sunteți în interiorul unei clădiri, rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon. Protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta. Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior. Protejaţi-vă capul şi faţa. Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat. Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele. Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Când liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un locsigur.

Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde, iar geamurile se pot sparge. Dacă sunteți în exteriorul clădirii, adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 metri de cablurile electrice rupte sau căzute. Dacă sunteți într-un vehicul, rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie. Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.

După cutremur, clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole. În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor  sanitar-medical calificat. În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare. De asemenea, persoanele în putere trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi să acorde tot sprijinul echipelor de salvare.

Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util ca oamenii să aibă cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare, în cazul unei situaţii extreme în care, de exemplu, aceştia sunt surprinşi sub dărâmături, mobilier răsturnat sau într-o cameră/incintă (ascensor, etc.)  blocată,  prin   înţepenirea  uşilor sau din  alte  cauze.  O variantă  clasică  de comunicare cu personalul specializat care intervine pentru deblocare şi salvare, este să se bată, la intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei, până la stabilirea unui contact verbal între victimă şi salvatori. Persoanele aflate în astfel de situaţii de criză trebuie să evite contorizarea timpului scurs până lasalvare, deoarece, în astfel de condiţii, deşi timpul pare nesfârşit, corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o perioadă critică.