Echipajele de pompieri militari ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au intervenit, sâmbătă, pentru stingerea a cinci incendii provocate, cel mai probabil, de coșurile de fum necurățate de funingine ori neprotejate termic față de materialele combustibile.

Astfel, între orele 02.35- 04.15, pompierii militari din cadrul Gărzii Tinca au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case situate pe strada Republicii din localitate. Flăcările, generate, cel mai probabil, de un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, au afectat aproximativ 30% din suprafața acoperișului, echipajele de pompieri împiedicând propagarea acestora la întregul acoperiș și la încăperile clădirii. În aceeași zi, între orele 20.10- 20.30, pompierii Secției Beiuș, în cooperare cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dobrești, au localizat și lichidat un incendiu provocat de o cauză probabilă similară, la o locuință din localitatea Dobrești. Pagubele înregistrate în urma producerii evenimentului au constat în elemente de mobilier din două camere, două ferestre și două uși. Tot sâmbătă, între orele 16.55-20.30, echipajele de pompieri militari ale Detașamentului Marghita și Stației Ștei au stins trei incendii izbucnite, cel mai probabil din cauza coșurilor de fum necurățate de funingine, la trei locuințe situate în localitățile Marghita, Lunca și Ștei. Datorită sesizării în timp util a evenimentelor precizate și a operativității echipajelor de pompieri mobilizate la adresele indicate de apelanții numărului unic 112, cele trei incendii nu s-au soldat cu pagube, arzând doar funinginea din interiorul coșului de fum.

Din fericire, în urma producerii evenimentelor menționate, nu au existat persoane rănite, iar pagubele au fost considerabil limitate, însă astfel de situații de urgență se pot solda cu mari pagube materiale, persoane rănite și chiar cu pierderi de vieți omenești. La nivelul județului Bihor, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” derulează campaniile de informare şi educaţie preventivă RISC ” Siguranţa NU e un joc de noroc!” și RISC „Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, scopul acestora vizând salvarea de vieți și bunuri prin conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență. Cauzele producerii a numeroase astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.