Lipsa dialogului cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, este una din principalele nemulțumiri ale reprezentanților Federației Sindicatelor din Minister care au decis să sancționeze acest comportament.

Reprezentanții Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii au declanșat luni o grevă japoneză, acuzând lipsa dialogului cu ministrul de resort şi denigrările angajaţilor venite chiar de la şeful instituţiei.

„Pe fondul lipsei dialogului între organizația noastră, Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii și ministrul Muncii, doamna Victoria-Violeta Alexandru, în urma consultării membrilor noștri, luni, 19 octombrie (ieri – n.n.), vom recurge la forma de protest de tip grevă japoneză pentru a semnala situația deosebită în care ne aflăm, situație provocată de denigrarea continuă a angajaților instituțiilor din MMPS, denigrare venită chiar de la actualul ministru. Altfel, doamna ministru Victoria-Violeta Alexandru ar trebui să înțeleagă că nu lipsa de implicare a funcționarilor din instituțiile MMPS a dus la problemele generate în sistem, ci o serie de lipsuri de natură logistică și organizatorică înregistrate la toate nivelurile, generate de nepunerea în aplicare a unor prevederi legale aflate deja în vigoare, sau de neadaptarea unor măsuri legislative noi la situația prezentă, care să faciliteze desfășurarea cât mai eficientă a activității acestor instituții”, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale.

Totodată, sindicaliștii cer deblocarea posturilor vacante, asigurarea echipamentelor de lucru şi plata orelor suplimentare.

Mai mult decât atât, potrivit acestora, instituţiile duc lipsă de echipamente IT performante pentru buna desfăşurare a activităţilor. Aplicaţiile informatice sunt foarte greu actualizate, unele chiar neadaptate prin lipsa corelării acestora cu noile reglementări legislative.

Deficitul de personal din minister face ca angajații existenți să nu poată beneficia de compensații în timp liber corespunzător și nu mai poate fi respectată prevederea cu privire la acordarea repausului săptămânal de 48 de ore.

În același document se menționează că tergiversarea aplicării Legii nr.127/2019 a dus la nerespectarea art. 157 prin care se prevedea, ca încă din anul 2019, CNPP să suplimenteze personalul caselor de pensii și să asigure fondurile necesare dotării cu mobilier, logistic, consumabile, tehnică de calcul, medii de stocare și comunicații în vederea recalculării dosarelor de pensii (aproximativ 5 milioane de dosare).

De asemenea, se mai solicită dotarea instituțiilor de control cu echipament specific necesar desfășurării optime a activității, precum și înlocurirea parcului auto existent și depășit din punct de vedere tehnic pentru inspectoratele teritoriale de muncă.

„Sperăm ca prin această formă de manifestare, ministrul Muncii să se implice activ în rezolvarea revendicărilor și nu în defăimarea și criticarea angajaților, acțiuni ce nu conduc decât la decredibilizarea instituțiilor statului. Un ministru trebuie să fie implicat în dialog permanent cu partenerii sociali și dedicat în activități de dezvoltare a ministerului, nu în activități de manipulare și dezinformare sperând prin acestea în creșterea propriei imagini publice”, mai transmit sindicaliștii.