În amintirea tuturor copiilor evrei care au fost deportați din Oradea a fost înălțat la data de 15 octombrie 2015, de către Asociația Tikvah, Memorialul Eva Heyman, în parcul Nicolae Bălcescu. Trecerea anilor a făcut însă ca inscripția de pe plăcuța de pe monument să fie abia vizibilă, o nouă plăcuță urmând să fie amplasată în același loc.

Eva Heyman, copila evreică exterminată la Auschwitz la vârsta de 13 ani, a fost comemorată în data de 13 februarie, la Oradea, la 89 de ani de la naștere, de către zeci de elevi de la mai multe școli orădene înscrise în proiectul „Ambasadorii Memoriei”, proiect inițiat de Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural.   Evenimentul a avut loc la Memorialul închinat Evei și care, la data de 15 octombrie 2018, a fost donat de către Asociația Tikvah municipiului Oradea.

Trecerea anilor a făcut însă ca inscripția trilingvă de pe monument să fie, astăzi, abia vizibilă, monumentul aflându-se în grija Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor.

„Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor se ocupă de acest subiect. Ei deja s-au autosesizat, o nouă plăcuță fiind dată deja în lucru la Imprimerie. În momentul în care această plăcuță (care va avea aceleași inscripționări ca și actuala) va fi finalizată, ea va înlocui plăcuța actuală, deteriorată”, a declarat pentru CRIȘANA Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de Comunicare al Primăriei Oradea.

Eva Heyman s-a născut în 13 februarie 1931, la Oradea, într-o familie mixtă, evreo-maghiară. Părinţii ei au divorţat când ea avea o vârstă fragedă, lăsând-o pe micuţă în îngrijirea bunicilor săi materni şi a guvernantei sale austriece. Mama ei, Agi, s-a recăsătorit cu celebrul scriitor ungur evreu Bela Zsolt şi s-a mutat la Budapesta. Nu a petrecut mult timp cu fiica ei în Oradea.

Jurnalul Evei începe la 13 februarie 1944 şi se încheie la 30 mai 1944. Jurnalul a fost scos pe furiş din ghetoul din Oradea cu ajutorul Mariskăi, bucătăreasa creştină a familiei. În iunie 1944, Eva a fost deportată cu trenul la Auschwitz, unde a murit în camerele de gazare, la 17 octombrie 1944. Avea 13 ani.