Sântandrei Metropolitan Area a blocat în justiție înființarea unui incinerator de animale în comună care ar fi constituit o sursă serioasă de poluare pentru locuitorii din Sântandrei.

Asociația Sântandrei Metropolitan Area (SMA) a trimis, în urmă cu aproape doi ani, o sesizare către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bihor, prin care solicita emiterea unui Acord de mediu nefavorabil firmei SC Ecoprovet SRL, pentru „Construcție stație de incinerare animale în localitatea Palota din comuna Sântandrei, județul Bihor”.

„În luna august 2019, pe pagina Agenției de Mediu, am găsit anunțul Societății Ecoprovet SRL că intenționează să facă această investiție pe platforma unde există în acest moment funcționale trei ferme: una de porci și două de pui. Am luat decizia de a anunța public intenția acestei societăți și, practic, spontan, s-a născut ideea unui protest...”, a spus vineri, într-o conferință de presă, președinta Asociației SMA, Carmen Lezeu, inginer chimist și consilier local în Sântandrei. La întâlnirea cu jurnaliștii a mai participat Doru Verdeș, secretarul asociației, și avocatul Cristian Rusu.

„Aproape 300 de semnături am adunat la protestul din august 2019, semnături pe care le-am atașat unui memoriu înaintat Agenției de Mediu. În urma sesizării noastre, în procesul de evaluare a documentației tehnice, în vederea acordării unui acord de construire a incineratorului, s-a decis să se țină cont, parțial, de cerințele noastre. Concret, în Notificare, am solicitat evaluarea impactului asupra stării de sănătate a populației, ținându-se cont, nu doar de noua investiție, ci și de investițiile vechi, întrucât acest incinerator urma să deservească activitățile deja existente, fiecare activitate cu gradul de poluare aferent”, a precizat Carmen Lezeu. Potrivit acesteia, în cadrul procedurii, s-a decis eliberarea Acordului de mediu, fără să se țină cont de calculul emisiilor totale de pe platformă. Potrivit președintei SMA, Agenția pentru Protecția Mediului a considerat că activitatea de incinerare a animalelor la marginea comunei Sântandrei nu are impact major asupra mediului și sănătății populației, prin urmare, a eliberat Acordul pentru construirea incineratorului, acord atacat în Contencios Administrativ de către ONG. După luni de zile de umblat prin instanță, de prezentat documente și studii de specialitate, prin sentința pronunțată la 1 aprilie, Tribunalul Bihor le-a dat dreptate. Incineratorul ar fi urmat să fie la 730 m de primele case, dar nu există reglementare legală de distanță pentru această categorie.

Despre cum a decurs în instanță procesul deschis de Asociația Sântandrei Metropolitan Area a vorbit avocatul Cristian Rusu.

„În materia protecției mediului, prevenția și precauția trebuie să fie pilonii și temelia organizării procedurilor administrative. Noi am solicitat să se realizeze această procedură conform reglementării, și nu altfel. De exemplu, memoriul, pe care l-a depus solicitantul, arăta că principalele probleme în Sântandrei ar fi două: arderea coșurilor de fum pe lemne și eroziunea solului, și că nu sunt probleme grave de mediu în localitate. Or, dacă în Santandrei nu sunt probleme de mediu, înseamnă că tot Bihorul e curat ca lacrima!”, a mai spus avocatul.

Cristian Rusu este de părere că în orice localitate interesul și vocea cetățenilor trebuie să primeze, în detrimentul intereselor de afaceri, cu atât mai mult cu cât este vorba despre sănătatea și confortul a mii de oameni. 

„Una dintre problemele pe care le-am sesizat este că nu s-a discutat cu partenerii sociali, cu oamenii, cu comunitățile de acolo. Am făcut, inclusiv din partea asociației, o solicitare de consultare publică, în care să ne spunem punctul de vedere. Concluzia este că procedura a fost una superficială și a trebuit reluată”, a punctat avocatul Cristian Rusu.

Tribunalul Bihor a decis să anuleze autorizaţia eliberată anul trecut de APM Bihor privind construirea unui incinerator de animale în Sântandrei, însă hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

„Nu suntem împotriva acestei activități, ea trebuie să existe, dar nu oricum! Trebuie să respecte legea și pe noi, cei care locuim acolo lângă ferme. Asociația Sântandrei Metropolitan Area își va continua activitatea de gardian al mediului și va încerca să suplinească dezinteresul față de sănătatea locuitorilor!”, a concluzionat inginerul chimist Carmen Lezeu.