În urma unui apel primit prin 112, miercuri, 13 ianuarie, în jurul orei 13.10, prin care se sesiza producerea unui incendiu la o casă cu etaj situată pe strada Seleușului din Oradea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” a mobilizat trei echipaje de pompieri militari, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime.

 

În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul locuinței, existând pericolul propagării acestuia la podul și încăperile casei.

Datorită sesizării în timp util a evenimentului și a operativității echipajelor de pompieri, care au reușit să stingă incendiul în aproximativ 10 minute, pagubele au fost limitate la circa opt metri pătrați din acoperișul locuinței, construit pe o suprafață de circa 200 de metri pătrați.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, coșul de fum al casei fiind învelit în spuma poliuretanică.

Pompierii militari au împiedicat propagarea incendiului la întregul acoperiș și la camerele locuinței, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă. Nu au existat persoane rănite.

Pentru a preveni evenimente nedorite, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului; nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc; în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile; în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile; gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă); se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Coşurile de fum trebuie obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic de către persoane specializate şi autorizate.