Un număr de peste 60 de pompieri militari au acționat pentru stingerea unui incendiu produs ieri sear[ la un depozit de deșeuri reciclabile, lângă localitatea Nojorid. 

În jurul orei 18.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” a a fost anunțat luni, prin 112, despre producerea unui incendiu la un depozit aparținând unei societăți comerciale al cărei domeniu de activitate îl constituie reciclarea deșeurilor, situat pe DN 79, între localitățile Nojorid și Leș. 

La locul evenimentului s-au deplasat cu operativitate 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție la înălțime, un echipaj CBRN, respectiv un echipaj de prim ajutor calificat. După efectuarea recunoaşterii, pompierii au constatat că incendiul se manifesta violent la stiva de deșeuri situată pe latura de Est a obiectivului, pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Flăcările, alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile depozitate şi de vânt, ameninţau să se propage la întreaga cantitate de deșeuri depozitate pe o suprafață de peste 20.000mp.

 

Depozit fără sursă de apă

 

Acţiunea de stingere a fost îngreunată de existenţa numeroaselor materiale  combustibile (materiale plastice, deșeuri carton etc.), ce au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte şi degajări masive de gaze şi fum, dar și de lipsa surselor de apă de pe amplasament, alimentarea autospecialelor realizându-se în navetă de la sistemul de hidranți al localității Nojorid. 

Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția comunităților din zonă, respectiv a traficului de pe DN79, a fost transmis un mesaj de avertizare prin Sistemul RO-ALERT, pe o rază de 3km, în jurul obiectivului afectat.

Dată fiind amploarea incendiului și condițiile dificile de desfășurare a operațiunii, inspectorul șef, colonel Caba Sorin Mihai, care a coordonat și condus operațiunea în teren, a ordonat suplimentarea forțelor și mijloacelor de intervenție, astfel că, pentru localizarea și lichidarea focarelor, respectiv pentru împiedicarea extinderii incendiului,  un număr de 62 de pompieri militari  au acţionat cu zece autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de intervenție la înălțime, la locul intervenției fiind mobilizate și echipajul care încadrează autospeciala de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (CBRN), precum și mașina medicului de urgență, respectiv un echipaj de prim ajutor calificat.

În jurul orei 19.29 incendiul a fost localizat, forțele de intervenție         actionând pentru lichidarea acestuia, până în jurul orei 20.20. 

Echipajele de pompieri militari acționează în continuare pentru identificarea eventualelor focare ascunse și înlaturarea efectelor negative.

Au ars, pe o suprafață de circa 1.200 de metri pătrați deșeuri reciclabile.

Cauza probabilă a evenimentului urmează a fi stabilită de către o comisie numită în acest sens.

În urma producerii evenimentului, nu au existat persoane rănite, norul de fum neafectând localitățile limitrofe obiectivului.