Urmând exemplul Primăriei Oradea, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor s-a implicat, alături de Consiliul Județean, Prefectură și zeci de primării din județ, în atragerea de fonduri europene pentru școli. Prin toate proiectele, aflate în derulare sau aprobate, vor intra în sistemul de educație din Bihor în jur de 90 de milioane de euro.

Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este o mană cerească pentru școlile din Bihor. Împreună cu primăriile acestea au reușit să atragă sume importante pentru dotarea și modernizarea sălilor de curs.

„Prin PNRR au fost alocați peste un milion de euro pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe. În Bihor au fost depuse proiecte de 98 de primării, din totalul de 101, plus Consiliul Județean. Valoarea eligibilă a cererilor de finanțare depuse este de aproximativ 36 de milioane de euro. Cele mai mari sume vor reveni orașelor: Oradea – peste 63 de milioane de lei, Beiușul 7 milioane de lei, Aleșd și Marghita aproape 6 milioane de lei și CJ Bihor (învățământ special) – aproape 5 milioane de lei. Ne dorim ca tot ce s-a propus prin cererile de finanțare să ajungă într-un timp cât mai scurt la elev. Anul acesta vor demara achizițiile în cele mai multe dintre proiecte”, a spus șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, într-o conferință de presă organizată, ieri, la sediul Inspectoratului.

Un alt proiect important a fost „Dotarea liceelor cu laboratoare inteligente”. 120 de unități școlare din țară pot beneficia și de un al doilea laborator inteligent. „Costul unui astfel de laborator este de 60 de mii de euro, fără TVA. Din cele 52 de unități de învățământ liceal din județ, 49 au depus cereri de finanțare. Am insistat și am creat punți de legătură pentru ca toată lumea să depună proiecte. Au solicitat un al doilea laborator: Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Liceul Teoretic „Constantin Brâncuși”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Liceul Teoretic „Ady Endre”. Toate liceele au trecut de faza de eligibilitate și, în calculele noastre, peste 3 milioane de euro vor intra în infrastructura școlară a județului Bihor din acest proiect” a declarat Horea Abrudan.

„Avem trenul în gară, trebuie doar să ne urcăm”

Nici transportul nu a fost ignorat, pentru zonele defavorizate primăriile putând cumpăra microbuze electrice pentru elevi. Din Bihor, 83 de primării plus Consiliul Județean Bihor vor să achiziționeze microbuze școlare verzi. Necesarul de microbuze în județ ar fi, conform Inspectoratului, de 169.

A mai apărut un apel de proiecte, „Construirea și dezvoltarea unei rețele de școli verzi” în care IȘJ Bihor vrea să se implice. În cadrul acestuia, UAT-urile care doresc pot să construiască școli noi și să reabiliteze școli. Urmează ca Inspectoratul, împreună cu UAT-urile să demareze activitățile specifice pentru accesarea fondurilor.

„Le mulțumesc tuturor reprezentanților primăriilor și Consiliului Județean Bihor pentru implicarea în creșterea calității actului educațional. Și colegilor mei pentru că, pe lângă celelalte activități, au reușit să gestioneze și această componentă. Avem trenul în gară, trebuie doar să ne urcăm”, a spus Horea Abrudan.