În 15 martie a.c., Direcţia Silvică Bihor a demarat campania „Luna plantării arborilor”, în primele două săptămâni, în pădurile din judeţ, cu ajutorul elevilor, fiind sădiţi peste o mie de arbori. În perioada următoare, sunt programate și alte acțiuni de plantare atât în raza Ocolului Silvic Oradea, în împrejurimile orașului (zona Hidișel), cât și la celelalte ocoale din structura Direcției Silvice.

 

Peste 200 de puieţi forestieri de foioase au fost plantaţi, în 28 martie a.c., în raza Ocolului Silvic Tinca, cantonul Râpa - pădurea Asociației Urbariale Tulca, în suprafață de 1,20 ha. La această acţiune au participat 17 elevi din clasa a IX-a, de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, însoțiți de prof. Madear Viorica. În 29 martie, în raza Ocolului Silvic Oradea, la Hidişel, a avut loc o nouă acţiune la care au participat 17 copii din clasele V - VIII de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, însoțiți de prof. Bochiș Liviu și Filip Carmen de la Palatul Copiilor și prof. Szucs Tunde de la Liceul Sportiv, 27 de elevi din clasa a VI-a D de la Șc. Gimnazială „Oltea Doamna”, însoțiți de prof. Faur Patricia și prof. Biriș Mihaela, prilej cu care s-au plantat peste 700 sute de puieți din speciile gorun.

Tot în 29 martie 2018, de această dată în raza Ocolului Silvic Aleşd, a avut loc o lecție de educație ecologică cu participarea unui grup de 15 elevi din clasa pregătitoare de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, însoțiți de două cadre didactice. Acțiunea a fost coordonată de personalul Ocolului Silvic Aleșd (un inginer și 4 pădurari), având un invitat special, un silvicultor pensionar. Lecția a constat într-o discuție interactivă pe tema „De ce să iubim pădurea”, o acțiune de plantare a câteva sute de puieți forestieri de Duglas, iar la final micii ecologişti au fost recompensaţi cu suc, banane, biscuiți și bomboane.

În altă ordine de idei, Direcţia Silvică anunţă că a demarat deja procedura pentru a asigura sponsorizări cu puieți forestieri primăriilor partenere, cele care au pădurile în administrarea D.S. Bihor din județ. „Până în prezent avem solicitări pentru sponsorizare din partea acestora pentru cantitatea de 12.730 bucăți puieți din specia stejar roșu. Menționăm că puieții oferiți prin sponsorizare sunt pentru amenajare spații verzi, aliniamente etc. și nu vor putea fi folosiți în vederea reîmpăduririi terenurilor forestiere de pe care s-a recoltat anterior masă lemnoasă”, se precizează într-un comunicat transmis marţi de Direcţia Silvică Bihor.

De asemenea, în baza unor protocoale de colaborare, s-au oferit gratuit peste 100 puieți pentru plantat Liceului Otodox „Ep. R. Ciorogariu”, Palatul Copiilor și Elevilor, Grădiniței cu Program Prelungit nr. 53 și Grădiniței cu Program Prelungit nr. 45 toate din Oradea.

„Pentru perioada următoare avem programate și alte acțiuni de plantare în fond forestier atât în raza Ocolului Silvic Oradea, în împrejurimile orașului (zona Hidișel), cât și la celelalte ocoale din structura Direcției Silvice. În data de 4 aprilie 2018 (n.r. - azi), este programată o acțiune similară cu cele prezentate mai sus cu un grup de „cercetași” în pădurea de la Hidișel, iar în 14 aprilie 2018, un ONG va avea o acţiune de plantat într-unul din șantierele de împădurire din raza Ocolului Silvic Beiuș”, se mai precizează în comunicatul transmis de Direcţia Silvică Bihor.