Din taxele şi impozitele datorate la bugetul local de către contribuabilii orădeni s-au încasat, în primele două luni ale acestui an, peste 33 milioane lei. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, suma încasată a fost de 22,89 milioane lei.

Municipalitatea orădeană a prezentat ieri situaţia încasării taxelor şi impozitelor locale la data de 28 februarie 2018. „Potrivit evidenţelor fiscale ale  Direcţiei Economice din Primăria Oradea, în intervalul 1 ianuarie - 28 februarie 2018 şi-au achitat taxele şi impozitele la bugetul local 49.016 persoane fizice şi 4.601 persoane juridice. Cuantumul sumelor încasate aferente impozitelor şi taxelor locale este de 33.475.223 lei”, precizează Primăria Oradea. Comparativ, anul trecut, în acelaşi interval de timp, 1 ianuarie - 28 februarie, şi-au achitat taxele şi impozitele locale 47.943 persoane fizice, respectiv 4.551 de persoane juridice, cuantumul încasărilor fiind în valoare de 22.890.176 lei.

Trebuie precizat că, în acest an, municipalitatea a majorat impozitele locale, în medie, cu 20% faţă de anul precedent, iar bonusul acordat contribuabililor persoane fizice care îşi achită integral impozitul pentru anul 2018 până la data de 31 martie a fost redus de la 10% la 5%.

Municipalitatea le recomandă contribuabililor care vor să-şi plătească dările la bugetul local să apeleze la automatele pentru eliberarea numerelor de ordine, pentru a evita aglomeraţia de la ghişee, precizând, totodată, că ar fi bine să opteze pentru vizita la ghișeele Primăriei în alte zile decât cele de luni și marți, când afluența este mare ca urmare a tranzacțiilor cu autoturisme și plata amenzilor contravenționale din perioada weekend-ului, cu termen de plată redus în prima zi lucrătoare. Astfel, cele mai recomandate zile pentru plata la ghișeele primăriei sunt de miercuri până vineri, în intervalele orare: 9.00 - 11.00, 14.00 - 16.00. Alte modalităţi de plată sunt: la ghișeele CEC (camera 11 - parter) și Poșta Română (camera 8 - parter) din incinta primăriei, fără niciun cost suplimentar, sau prin unităţile Direcţiei de Poştă precum şi prin unităţile CEC, conform programului (orarului) fiecărei unităţi. Online se poate plăti pe site-ul municipiului Oradea - www.oradea.ro (pe baza codului numeric personal pentru persoane fizice, respectiv a codului fiscal pentru persoane  juridice, iar plata se realizează fără comision), pe site-ul Ghișeul Virtual de Plăţi - www.ghiseul.ro (doar pentru persoanele fizice). Totodată, Primăria Oradea pune la dispoziția cetățenilor „Plata Impozite MobilePay” - aplicație pentru dispozitive mobile.