Peste şapte sute de controale au fost efectuate, în primele şase luni ale anului de comisarii Gărzii de Mediu Bihor, în urma acestora fiind aplicate 33 de amenzi.

În primul semestru al anului 2020, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 749 inspecţii, dintre care 24 inspecţii planificate, 5 controale planificate SEVESO (privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate subtanţe chimice periculoase), 2 controale planificate tematice conform planului anual de controale şi 718 inspecţii neplanificate. Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectării prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului, a condiţiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi verificarea reclamaţiilor. Principalele neconformităţi au fost: lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; depăşirea plafoanelor de emisii; nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare; neluarea de măsuri pentru a preveni accidentele majore şi pentru a limita consecinţele acestora asupra sănătăţii umane şi asupra mediului; neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor; nerespectarea de către producătorii de deşeuri periculoase a etichetării corespunzătoare a acestora conform prevederilor Legii 211/2011; nedeţinerea formularelor de transport pentru deșeuri; nedepunerea la termen a declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu; degradarea mediului prin depozitări/abandonări necontrolate de deşeuri nerespectarea regimului ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Ca urmare a acestor controale, au fost stabilite 881 măsuri în vederea conformării cu legislaţia de mediu sau în vederea prevenirii incidentelor de mediu.

 

Cea mai mare amendă, o sută de mii de lei

În urma controalelor au fost aplicate 33 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1. 130. 000 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 100. 000 lei, aplicată unei societăţi comerciale pentru depăşirea plafoanelor de emisii. Totodată, în perioada menționată, au fost aplicată o sancţiune complementară de suspendare a activităţii şi au fost înaintate 6 sesizări organelor de cercetare penală pentru încălcarea legilaţiei privind transferul intercomunitar de deşeuri, activităţi nepermise în arii naturale protejate, folosirea de momeli periculoase care au dus la moartea unor specii protejate de păsări. O pondere importantă în activitatea de control desfășurată în semestrul I al anului 2020 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor/sesizărilor. Astfel, au fost înregistrate 98 sesizări, care au vizat deversări de ape uzate, depozitări necontrolate de deşeuri, aspecte privind calitatea aerului și disconfortul olfactiv. Dintre acestea, 18 sesizări au fost redirecţionate întrucât acestea intră în sfera de competenţă a altor instituţii (au ca subiect conflicte personale, creșterea a 2-3-5 capete de animale în propriile gospodării etc.). În perioada 01.01 - 30.06.2020 au existat 3 poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol). În localitatea Salonta au existat două poluări ale unui emisar natural cu ape uzate fecaloid menajere. O altă poluare accidentală cu produse petroliere s-a produs pe canalul colector, în aval de uzina de apă care alimentează oraşul Aleşd. La verificarea în teren, s-a constatat faptul că nu a fost afectată uzina de apă. Fenomenul s-a produs la cca 500 m de malul drept al Crişului Repede.  Pentru toate aceste neconformităţi, au fost aplicate sancţiuni şi au fost stabilite măsuri de remedire.