Primăria comunei Vadu Crişului îi invită pe toţi cei care iubesc natura, sportul, plimbările şi cultura tradiţonală la prima ediţie a „Zilelor Defileului Crişului Repede”. Seria de manifestări va avea loc în perioada 30 septembrie - 2 octombrie, în comuna Vadu Crişului.

Evenimentul „Zilele Defileului Crişului Repede” se va desfăşura în cadrul proiectului „Protecția, conservarea și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare”, finanțat prin Programul Interreg V-A România - Ungaria 2014-2020.  Consiliul Județean Bihor este lider de proiect, parteneri fiind Primăria Vadu Crișului, Primăria Körösszegapáti, Asociația Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor. Consiliul Judeţean Bihor va înfiinţa un centru multifuncțional de monitorizare, protecție și conservare a naturii, prin reabilitarea Cabanei Vadu Crișului. Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor va organiza o tabără junior ranger, va realiza un film educațional despre sit, care fi proiectat în școlile din sit, va organiza ateliere de fotografie în natură cu copii și apoi o expoziție fotografică itinerantă în comunitățile din sit, va implementa un sistem de monitorizare cantitativă și calitativă a fenomenului turistic în Pădurea Craiului și va realiza un plan de management al vizitatorilor în Pădurea Craiului. 

Primăria Körösszegapáti va realiza un Centru de informare și management al vizitatorilor pentru situl Natura 2000 Berekböszörmény-Körmösdpusztailegelők, va amenaja un drum de acces în sit, precum și unui traseu tematic. De asemenea, ca măsură de promovare a turismului ecologic va încuraja deplasarea vizitatorilor în sit cu mijloace ecologice, achiziționând și punând la dispoziția acestora biciclete.  

Primăria Vadu Crișului va înființa un Centru de promovare al tradițiilor - Casa Meşteşugurilor, prin edificarea unei noi construcții în intravilanul localității Vadu Crișului. Totodată, prin proiect s-a achiziţionat un cort de evenimente de 20x15 m şi va organiza, în perioada 30 septembrie - 2 octombrie, „Zilele Defileului Crişului Repede”.

Evenimentul va avea patru componente: culturală, gastronomică, sportivă-aventură şi conferințe. Organizatorii au anunţat că vineri, 30 septembrie, de la ora 12.30, va avea loc Crosul „Defileului Crişului Repede”, pentru copii între 6 şi 19 ani. Sâmbătă, 1 octombrie, programul va fi următorul: de la ora 9.00 - Expoziţie de păsări şi animale mici (la sala de sport, intrarea fiind gratuită); de la ora 10.00 - Concurs interşcolar de educaţie pentru natură „Să cunoaştem Defileul Crişului Repede”(la cămin cultural); de la ora 10.00 - ture de vizită în Peştera Vadu Crişului, ture via ferrata (cu programare prealabilă), ture rafting (cu programare prealabilă); la ora 11.00 - Inaugurarea cortului de evenimente, deschiderea oficială a „Zilelor Defileului Crişului Repede”, deschiderea expoziţiei foto „Defileul Crişului Repede în poze” a lui Ovi D. Pop, prezentarea produselor locale; la ora 12.30 - Depunere de coroane la tabla comemorativă a lui Czárán Gyula, „Apostolul munţilor”, la 175 de ani de la naştere; de la ora 17.00 - Program artistic de cântece şi dansuri populare, prezentat de ansamblurile populare de amatori din zona Defileului Crişului Repede (Vadu Crişului, Şuncuiuş, Bratca, Aleşd etc.); de la ora 19.00 - program de cântece şi dansuri populare susţinut de Ansamblul „Nuntaşii Bihorului” şi soliştii - Andrada Dubou, Teodora Şandru, Cipri Mocan, Remus Bondar, Andrei Corb; de la ora 21.00 - Discotecă în aer liber.

Duminică, 2 octombrie, va fi următorul program: de la ora 9.00 - Concurs de gătit mâncăruri tradiţionale „Cupa Defileului Crişului Repede” (la terenul fotbal) şi expoziţie cu vânzare de păsări şi animale mici (la sala de sport); tot de la ora 9.00 - „Straiţa plină”, târg de meşteşuguri, produse tradiţionale, delicatese locale, ateliere de creaţie populară (olărit, pictură pe sticlă etc., pe terenul de fotbal9, ture vizită în Peştera Vadu Crişului, ture via ferrata, ture rafting; de la ora 16.00 - Simpozionul „Defileul Crişului Repede - prezentare generală (realizată de Muzeul Ţării Crişurilor); de la ora 17.30 - spectacol al elevilor din grupul Onix Music; de la ora 18.50 demonstraţie de karate (Club Sportiv Karate Aleşd); de la ora 19.00 - concert al formaţiei Polip; de la ora 21.00 - Discotecă în aer liber.

Pe toată perioada evenimentului, va funcţiona şi un atelier interactiv de tir cu arcul (Clubul Sportiv Redpoint).