Ediţia a IX-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” va avea loc în perioada 3-4 decembrie şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2022-2023 în România.

Mai precis, deja tradiţionalul concurs de sâmbătă între comunele din judeţul Bihor şi invitatele lor (comune înfrățite) va fi completat, duminică, de o competiţie între echipe de profesionişti reprezentând și zone din ţară.

Şi această ediţie va umple cămările vizitatorilor pentru iarnă: festivalul va găzdui deja tradiţionalul târg de produse locale „Fain DINing Bihor”. Printre expozanții care au confirmat deja participarea se numără: sculptorul Radu Lazăr - Ceica, Stupina Popa - Pomezeu, Straița Bunicii - Săliște de Vașcău, II Heredea Alina Mariana - Oșorhei, Lavanda Criss - Lăzăreni, II Pașca V. Monica - Beiuș, Brânzaș Maria PFA - Lăzăreni, Merita Bio - Cheresig, Tirban Marius Gheorghe PFA - Buntești, Mateaș Bio Berries - Salonta, Cămara Apusenilor, CBD Center și Szilagyi E. Eva - Oradea.

Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse la dispoziţie de organizatori. Echipele înscrise în concurs (până în acest moment, în ordinea înscrierii) sunt următoarele: Valea lui Mihai, Tulca, Pomezeu, Nojorid, Avram Iancu, Diosig, Sântandrei, Dobrești, Răbăgani, Roșia, Holod, Căbești, Girișu de Criș.

Juriul principal al ediţiei a IX-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” este, ca, în ultimii ani, format doar din profesionişti, nume „grele” ale gastronomiei româneşti, oameni pentru care arta culinară nu mai are secrete. Printre aceștia, amintim pe: Ştefan Bercea - preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România - preşedinte; Ciprian Nicolescu - mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică 2020 - vicepreşedinte; Mircea Groza - arheolog culinar, autor „Poveştile socăciţei”; Nina Rus - manager Păstrăvăria Rin Romuli, owner „Bunătăţile lu’ Nina” și Doru Vremeș, membru al juriului la Top Chef Măcelar 2022, owner Ria Do Trading.

Juriul va acorda cel puţin zece premii pe categorie, după cum urmează: Cea mai bună țuică/ pălincă; Cei mai buni cârnaţi; Cei mai buni caltaboşi; Cel mai bun toroş/ Cel mai bun produs specific zonei; Cel mai bun produs special; Premiul de popularitate - cele mai multe tichete; Premii speciale; Marele premiu (I, II, III).

Echipele de profesionişti care participă la concursul de duminică la preparat mâncăruri tradiţionale sunt: Grill Fest & Carnexpo (Bucureşti), Bers Nova & Crius, Mircea Groza & Poveştile socăciţei (Sălaj), Sapient Group & Euro Buffalo, Colegiul Tehnologic Mihai Viteazul din Oradea.

Din acest an, festivalul-concurs „D’ale porcului are imn. Melodia îi aparține „nașului” evenimentului, celebrul actor, om de televiziune și rapsod Alexandru Pop - Văru’ Săndel (autor text: Nicolae Pop).

Festivalul-concurs „D’ale porcului” este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate), în parteneriat cu Asociația Comunelor din România - Filiala Județeană Bihor.

Caritate

Festivalul găzduiește și o acțiune caritabilă organizată de Lions Club Oradea 22 - o organizație implicată de peste 20 de ani în viața comunității locale. La standul acesteia, se va prepara și oferi vizitatorilor o delicioasă mâncare la ceaun (preparată în colaborare cu restaurantul Radu’s Pub&Grill), iar din fondurile strânse din donații se va organiza o tabără de iarnă pentru copii orădeni din familii cu nevoi speciale. De asemenea, Crucea Roșie Bihor se alătură și în acest an Festivalului. Profesioniștii acesteia vor asigura primul ajutor, în caz de nevoie, și își vor promova programele în desfășurare și proiectele de viitor. Vizitatorii evenimentului pot face donații, în bunuri, pentru persoanele defavorizate din Bihor, dar și pentru refugiații ucraineni.