Startul ediției cu numărul trei a Târgului de Paști Oradea s-a dat vineri, 19 aprilie, în Curtea Palatului Princiar a Cetății Oradea, acolo unde se desfășoară între 19 și 29 aprilie.

Activități, ateliere și jocuri

La Târgul de Paști, copiii își pot testa și exersa abilitățile creative, participând la atelierele de încondeiat ouă, pictură pe ouă de lemn și pe ceramică, sau se pot bucura de jocuri, baloane și sesiuni de pictură pe față. Sunt prezenți la această ediție și Prietenii Veseliei, care au o provocare zilnică pentru cei mici -  să decoreze un Ou Gigant. Toate ouăle decorate de copii vor fi expuse în perioada Târgului de Paști, în curtea Palatului Princiar a Cetății Oradea. Vesel și zglobiu, Iepurașul de Pași vine și el cu o doză zdravănă de culoare și bucurie, iar vânătoarea surprizelor de Paști se anunță a fi un punct de atracție al fiecărei zile a Târgului de Paști. Ediția 2019 a Târgului de Paști a debutat cu un weekend plin de spectacole și povești interactive. De exemplu, Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea” a pregătit, weekend-ul trecut, ateliere interactive de povești. Tot atunci, Trupa Arcadia (Teatrul Regina Maria) a prezentat spectacolul „Povești populare maghiare”, un mozaic de scurte istorisiri adunate din folclorul maghiar, în care plăcerea jocului şi umorul se îmbină amonios cu caracterele bine creionate ale personajelor, iar morala însoţeşte fiecare întâmplare. De asemenea, echipa Brilliant Diversity a pregătit o suită de povești interactive pentru Târgul de Paști, distracția fiind la ea acasă.

Obiceiuri și meșteșuguri

Duminică, Curtea Cetății s-a umplut de veselie alături de artiști și meșteșugari pricepuți. Aceștia au venit la Târgul de Paști Oradea să prezinte dansuri și cântece populare, poezii de stropit, dar și tehnicile străvechi de vopsit ouă sau de sculptare a cojilor de ouă pentru Paști. Tot în duminica Paștelui Catolic, formația de cântece și dansuri populare „Szarkaláb” a fost invitată să prezinte obiceiuri, cântece și dansuri din Biharkeresztes, Ungaria, specifice Sărbătorilor Pascale. Meșteșugari, adulți și copii, au fost prezenți, la finele săptămânii trecute, în Cetate, reușind să-i inițieze pe cei interesați în arta încondeierii ouălor, în cadrul unor ateliere creative pentru copii.

Bunătăți și decorațiuni pentru Paști

De la plăcinte și langoși, burgeri suculenți și dinede, până la brânzeturi, preparate din miere și bucate tradiționale, orice pofticios găsește la târg ceva pe placul său. Iar dacă tot vorbim de delicii culinare, nu putem trece cu vederea preparatele dulci precum canolli, wafe sau cozonacul secuiesc umplut cu înghețată, toate putând fi savurate la Târgul de Paști. Organizatorii s-au gândit și la amenajarea unui colț de lectură în Cetate – căsuța cu cărți a celor de Cărturești, unde vizitatorii să poată face un popas de relaxare, citind o carte sau savurând un ceai aromat. Evenimentul se desfășoară în perioada 19-29 aprilie, în Cetatea Oradea (Curtea Palatului Princiar), după următorul program: vineri – luni, între orele 12.00 – 22.00; marți - joi, 14.00-21.00. Programul complet de activități este disponibil pe www.targuldepastioradea.ro. Târgul de Paști Oradea, ediția 2019, este organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea și al Muzeului orașului Oradea și se desfășoară în Cetatea Oradea, în perioada 19-29 aprilie.