Mănăstirea Izbuc vă invită să redescoperiți gusturile autentice din Bihor la Târgul „Eco Food”, care va avea loc în 14 și 15 septembrie, în comuna Cărpinet, sat Călugări, chiar în curtea mănăstirii.

Sâmbătă, 14 septembrie, și duminică, 15 septembrie, începând cu ora 10.00, în cadrul târgului dedicat producătorilor locali, vor fi expuse și oferite spre degustare bunătăți gastronomice, ca produse locale de turism. Târgul va fi amplasat în zona de intrare în curtea mănăstirii, iar vizitatorii vor avea acces gratuit. De asemenea, la târg vor putea fi ascultate pricesne interpretate de coruri bisericești și vor fi organizate momente artistice oferite de artiști îndrăgiți din Bihor.

Expozanții vor pune la dispoziția vizitatorilor produse gastronomice gătite pe loc, după rețete locale, dar și conserve, fructe și legume, miere și produse apicole, dulciuri de casă, ulei presat la rece, gemuri și dulcețuri, sucuri și produse de carmangerie. Evenimentul va cuprinde o scenă în aer liber, o bucătărie unde se va găti și o zonă de standuri unde se vor expune și degusta produsele locale.

Târgul se va desfășura după următorul program: sâmbătă, 14 septembrie, ora 10.00, deschiderea evenimentului; ora 17.00, cor bisericesc; ora 18.00, Ansamblul Aușana; ora 20.00, închiderea standurilor; duminică, 15 septembrie, ora 10.00, deschiderea standurilor; ora 18.00, Ansamblul Artistic Profesionist Crișana; ora 19.00, cor bisericesc; ora 20.00, închiderea evenimentului.

Târgul este organizat în cadrul proiectului numit ,,Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din județele Bihor și Hajdú-Bihar”, accesat prin Programul Interreg V.A. România-Ungaria, unde Agenția de Management al Destinației Bihor este lider.

În 2019, Mănăstirea Izbuc celebrează anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). În incinta mănăstirii, vizitatorii vor putea vedea și o frumoasă casă de lemn din 1918, adusă din localitatea Șanț (jud. Bistrița-Năsăud), restaurată cu ocazia Centenarului și transformată în muzeu.

La Mănăstirea Izbuc se poate ajunge cu mașina din DN 76 Oradea – Deva, virând la dreapta în localitatea Cărpinet (jud. Bihor) și urmând indicatoarele pe o distanță de 9 km.