Sute de copii, de la micuți în cărucioare la adolescenți curioși, s-au adunat joi, de 1 iunie, în fața Primăriei și pe cele două maluri ale Crișului, pentru a urmări lansarea baloanelor colorate din Turnul Primăriei.

 

Baloanele au fost lansate imediat după ce din turn s-a auzit „Marșul lui Iancu”. Acestea au fost lansate de la unul din etajele superioare ale turnului și nu de pe acoperiș, așa cum credea majoritatea celor adunați. Pe acoperiș au rămas și după eveniment mai multe baloane colorate, adunate în ciorchine. Unii oameni au spus că cele care au zburat au fost mult mai puține decât se așteptau. Cei mai norocoși dintre copii au reușit să recupereze câteva din baloanele care au aterizat pe malurile Crișului și în zona străzii Tudor Vladimirescu.  

De ziua lor, copiii au avut intrarea liberă la obiectivele Oradea Heritage în intervalul orar 10.00 – 18.00. La intrarea în Turnul Primăriei, imediat după lansarea baloanelor s-a și făcut coadă.

Printre surprizele pregătite de organizatori de 1 iunie s-au numărat activități creative la Sinagoga Neologă Sion, proiecții de video-mapping și panou interactiv la Casa Darvas La Roche, întâlnirea cu Mini Omul de Știință în grădina Casei Darvas și expoziția dedicată memoriei Évei Heyman la Sinagoga Aachvas Rein.