Prefectul Dumitru Ţiplea a anunţat că, în urma inventarierii adăposturilor civile din 72 din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, a rezultat că acestea au o capacitate totală de 120.000 de locuri. Acţiunea de inventariere va continua şi în celelalte localităţi din Bihor.

În urmă cu două luni, prefectul Dumitru Ţiplea menţiona că au fost inventariate 96 de adăposturi civile, din care 93 erau funcţionale, capacitatea lor totală fiind de doar 5.700 de persoane, în condiţiile în care populaţia judeţului este de peste 600.000 de locuitori. Prefectul mai preciza că din legislaţie a fost scoasă reglementarea care obliga constructorii să facă adăpost civil la fiecare clădire şi toate adăposturile din zona privată au fost scoase de la obligativitatea de a fi centralizate la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă.

„Am considerat oportun să facem o inventariere a tuturor adăposturilor civile care ar putea fi puse la dispoziţie în caz de forţă majoră”, a declarat, ieri, prefectul de Bihor, adăugând că a solicitat primăriilor să inventarieze spaţiile disponibile şi să le raporteze pentru a fi centralizate.

Din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale de la nivelul judeţului Bihor, doar 84 au răspuns solicitării prefectului şi doar 72 au inventariat adăposturile civile. Capacitatea totală a crescut la 120.000 de locuri.

„Demersul nostru va continua şi vrem să ajungem la un număr adecvat de locuri în adăpost, pe care sperăm să nu le folosim niciodată”, a declarat prefectul Dumitru Ţiplea.

Şeful ISU Bihor, Sorin Caba, a adăugat că această acţiune nu are ca scop doar o informaţie statistică, ci şi conştientizarea populaţiei de faptul că aceste adăposturi se întreţin, se planifică şi trebuie să fie viabile într-o situaţie de urgenţă, pe termen scurt, mediu sau chiar lung. În plus, a menţionat el, trebuie luate în calcul şi adăposturile naturale, cum ar fi peşterile din munţi şi care pot oferi, la nevoie, spaţii de securitate.