180 de imagini foto-documentare, care reflectă viața copiilor basarabeni condamnați la deportare în perioada 1940-1941 și 1944-1953, pot fi văzute până în 1 martie, la Muzeul Orașului Oradea, în cadrul expoziției „Copilăria în Gulag”.

Vernisajul expoziției a avut loc marți, 16 ianuarie, iar printre cei prezenți la vernisaj s-au numărat: PS Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, deputatul Ioan Mang, precum și elevi de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Colegiul Național Emanuil Gojdu și Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Expoziția „Copilăria în Gulag” prezintă imagini foto-documentare care reflectă viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și separare forțată de propriile familii în baza politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească, în perioada 1940-1941 și 1944-1953. Doar în cadrul deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 și 1951 din RSS Moldovenească au fost deportați circa 20.000 de copii, cea mai mare parte fiind cuprinși de al doilea val de deportare din 5-6 iulie 1949 (11.899 de copii). Unii dintre aceștia au murit în drum spre locul exilului, alții au venit pe lume chiar în trenul cu deportați. La fel, un număr dramatic de copii au murit din cauza foametei organizate, a condițiilor vitrege din instituțiile de plasament pentru copiii „dușmanilor poporului”, iar o parte dintre ei s-au născut departe de casa părinților și a bunicilor – în așa-numitele „așezări speciale pentru deportați” sau în locurile de recluziune a mamelor lor.

Expoziţia reuneşte circa 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Institutului Pro Memoria, din arhivele comunităților memoriei, precum și arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească.

Expoziţia a fost realizată cu suportul Programului „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania și este un omagiu adus tuturor copiilor care au trecut prin atrocitățile regimului totalitar-comunist din URSS.

La eveniment au luat cuvântul prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf, iar prin video, curatorul expoziției - conf. univ. dr. Ludmila D. Cojocaru, de la Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Expoziția este găzduită de secția Muzeul Orașului Oradea până la data de 1 martie 2024, și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9.00-17.00.

Organizatori: Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, împreună cu Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în cooperare cu Ambasada Republicii Lituania.