Prefectul Dumitru Ţiplea şi noii subprefecţi – Daniel Palaghianu şi Botházy Nándor – au depus ieri jurământul într-o ceremonie restrânsă, desfăşurată în sala mare a Prefecturii. Ceremonii similare s-a desfăşurat în toate judeţele, în sistem de videoconferinţă.

Instalarea în funcţie a noilor conduceri ale prefecturilor din întreaga ţară a avut loc ieri, în sistem de videoconferinţă, la evenimente participând prefecții și subprefecții în funcție, precum și prefecții, și subprefecții care urmau să depună jurământul. La ceremonia din Bihor au asistat deputatul USR Silviu Dehelean, deputatul Szabo Odon şi alţi reprezentanţi ai UDMR. Potrivit modificărilor aduse Codului Administrativ, Prefecturile nu vor mai fi conduse de înalţi funcţionari publici, ci de reprezentanţi politici ai partidelor din coaliţia de la guvernare. Potrivit negocierilor purtate între PNL, USR Plus şi UDMR, funcţia de prefect de Bihor a revenit liberalilor, celelalte două formaţiuni primind câte o funcţie de subprefect. În cele două şedinţe de Guvern de miercuri au fost eliberaţi din funcţie 103 prefecţi şi subprefecţi şi au fost numiţi 36 de prefecţi şi 75 de subprefecţi, printre care şi cei din Bihor. Astfel, Dumitru Ţiplea a fost păstrat în funcţia de prefect, în timp ce ambii subprefecţi au fost înlocuiţi. La ceremonia de ieri au fost prezenţi Dumitru Ţiplea, cei doi subprefecţi cu care a lucrat până acum – Horia Carţiş şi Fenesi Tibor, precum şi noii subprefecţi – Daniel Palaghianu (USR) şi Botházy Nándor (UDMR).

La videoconferinţă au participat ambii vicepremieri – Dan Barna şi Kelemen Hunor, precum şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Ceremoniile s-au desfăurat în ordinea alfabetică a judeţelor, prefectului şi subprefecţilor de Bihor venindu-le rândul după cei din Alba, Arad, Argeş şi Bacău.