Aproape 100 de elevi ce provin din medii defavorizate din județul Bihor vor învăța de pe tablete donate de Grupul European Food și Certinvest, al căror acționar este dl. Ioan Micula. Grupul de firme bihorean a realizat în pandemie donaţii de peste 200.000 de lei.

 

Pandemia de Covid-19 izbucnită anul trecut a impus trecerea la învățământul online, iar experiențele digitale au pătruns puternic în viețile tuturor. Ca un gest de solidaritate față de comunitate, în contextul pandemiei, antreprenorul Ioan Micula, prin companiile din European Food Group și Certinvest, a donat aproape 100 de tablete unor elevi din Bihor care se confruntă cu lipsuri materiale, asigurându-le, astfel, continuitate în procesul de învățare.

De altfel, solidaritatea poate fi cel mai bun „medicament”, în aceste vremuri de restriște, când este nevoie de tot sprijinul material, moral și financiar în lupta cu pandemia, care a afectat întreaga planetă. O mână de ajutor întinsă celor în nevoie, un mic gest pentru a readuce zâmbetul pe buze copiilor sau bunicilor noștri, comunității în general fac ca toate greutățile acestei perioade sa fie mai ușor de dus.     

În acest sens, în pragul Sfintelor Sărbători Pascale, preşedintele Ioan Micula, prin companiile din European Food Group și Certinvest, a continuat seria de donații, oferind produse igienizante (alcool sanitar Mona și gel igienizant Tina/Igienico), precum și produse alimentare, cunoscute sub brandurile Naty, Cita și Viva, către mai multe organizații și asociații din Oradea și județ: Spitalul Orășenesc Ștei, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Mănăstirea Izbuc, Asociația Casa Nucet, Asociația Viața Magică, Asociația Dumbrava, Asociația de Asistență Socială „Episcop Nicolae Popovici”, Protecția Copilului Cighid, Asociația Casa Mea Eden, Asociația Nord Arts Education Movement, Unitatea de Asistență Medico - Socială Psihiatrie Nucet, Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu (Oradea), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Serviciul de Ambulanţă Bihor, Asociația pentru Micul Noel - sprijin pentru Ștefan, un copil de doar trei ani, diagnosticat cu amiotrofie spinală musculară, caz prezentat și de ziarul Crișana („Un băiețel din Oradea are nevoie de ajutor - Împreună pentru Ștefănel!), donaţii cu o valoare de peste 200.000 lei.

„Să facem casă bună împreună”

În 6 decembrie 2019, în localitatea Holod a izbucnit un puternic incendiu la una dintre gospodării, în urma căruia unul din locatarii imobilului, bunicul de 88 de ani, a decedat, iar cei trei nepoți și o strănepoată care mai locuiau în casă au rămas fără adăpost.

Parohia Holod, împreună cu credincioşii, a venit în ajutorul tinerilor, oferindu-le, provizoriu, o casă de locuit, hrană zilnică, haine și lemne pentru încălzire. Apoi, Protopopiatul Tinca, prin implicarea protopopului Călin Ovidiu Popa, a inițiat proiectul filantropic „Să facem casă bună împreună” pentru renovarea casei, extinderea acesteia și utilarea cu cele necesare. Protopopiatul Tinca a început o campanie de strângere de fonduri, făcând apel atât la preoții și credincioșii din cele 62 de parohii din protopopiat, cât și la alți donatori și societăți comerciale. Lucrările de renovare şi extindere au început în luna mai 2020, iar în 16 august 2020, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a vizitat șantierul și a binecuvântat lucrările de construcție.

Printre sponsorii care au contribuit substanțial la acest proiect s-a aflat şi Grupul European Food&Drinks.

În toamna anului trecut, locuinţa a fost renovată la interior și la exterior: s-au făcut racordarea la rețeaua de apă şi instalarea sistemului de canalizare; s-a achiziționat un cazan de încălzire nou, pe peleți; s-a introdus instalația electrică și de încălzire termică; s-a anvelopat construcţia cu polistiren extrudat de 10 centimetri, s-a aplicat tencuială decorativă și s-a realizat noul acoperiș, atât structura, cât și învelitoarea. S-au făcut lucrări ample de finisaje, cu materiale de cea mai bună calitate: uși din lemn stratificat și geamuri din profil PVC; s-a parchetat întreaga suprafață a casei și s-au realizat lucrări de montare a gresiei și a faianței. Locuinţa a fost mobilată și utilată cu aparate electrice și electrocasnice necesare într-o gospodărie. Lucrările au depășit, în cele din urmă, suma de 200.000 lei.