Una din cele mai bune școli din România, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, își va serba, la sfârșitul lunii, centenarul. Profesorii, foștii și actualii elevi sunt invitați să ia parte la activitățile care se vor desfășura timp de o săptămână.

Acestea vor cuprinde, pe lângă expoziții, lansări de carte, demonstrații, concursuri și concerte cu foști și actuali gojdiști, și câteva concerte mari cu Smiley, Celelalte Cuvinte și Direcția 5.

„Activitățile se vor desfășura în perioada 29 septembrie - 5 octombrie, ziua în care Colegiul împlinește 100 de ani de activitate, cu perioade mai bune sau mai rele, cu schimbarea numelui sau a locației.

Pe 29 septembrie vom organiza un cros, „Aleargă cu Gojdu” la care îi invităm pe toți orădenii. În Parcul 1 Decembrie vom avea un concert cu trupa Mustang, formată din gojdiști și o expoziție foto, pictură, instalații în sala festivă a liceului. Pe 1 octombrie, de la ora 16.00, în sala festivă vor fi lansate mai multe cărți cu referire la școală, „Monografia centenarului”, „100 de gojdiști de prestigiu” etc., plus un număr din revista „Țara visurilor noastre”, una dintre cele mai vechi reviste școlare din țară. În 2 și 3 octombrie vom avea mai multe mese rotunde, conferințe, dezbateri, expoziții, sesiuni de comunicări dedicate elevilor, profesorilor și foștilor gojdiști, iar pe 4 octombrie, de la ora 10.00, în sala festivă, lansări de cărți ale gojdiștilor. Elevii cu rezultate foarte bune în anul trecut vor fi premiați în curtea liceului în aceeași zi, premiere urmată de un concert al Trupei Mustang de la 17.00 și al lui Smiley de la 18.00, în aceeași locație. Intrarea la aceste concerte va fi gratuită, în limita spațiului disponibil.

Ultima zi, 5 octombrie, va prilejui dezvelirea, la ora 12.00, în Parcul 1 Decembrie, a statuii lui Emanuil Gojdu și dezvelirea unei plăci comemorative, la ora 12.30, cu 100 de ani, pe fațada colegiului. Vor urma festivități pentru absolvenți și invitați, momente artistice ale elevilor, discursuri festive, cu invitați din partea Academiei Române și a Episcopiei Ortodoxe. Tot în curtea colegiului, de la ora 16.30, vor cânta alți gojdiști, cei de la Celelalte Cuvinte și, de la ora 18.00, Direcția 5”, a spus, într-o conferință de presă, directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, Florin Nicoară.

Prezent la eveniment, directorul APTOR, Mihai Jurcă, a spus că Primăria Municipiului Oradea a prevăzut în buget 150 de mii de lei pentru Centenarul liceului și că vor foi căutate și atrase sponsorizări pentru evenimentele din program. În ceea ce privește alegerea lui Smiley și a Direcției 5, Jurcă a spus că s-a dorit organizarea unor concerte pentru două categorii de vârstă.

Directoarea adjunctă, Anca Mile, a subliniat că programul se află încă în faza de lucru, ceea ce înseamnă că va fi îmbogățit, și i-a invitat pe orădeni să se înscrie, pe aleargacugojdu.com, la crosul organizat pe 29 septembrie.

În prezent la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” învață în jur de 1.170 de elevi, coordonați de 70 de cadre didactice.