Garda de Mediu (GNM) Bihor a prezentat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Bihor de joi situaţia controalelor efectuate până la data de 23 iulie, în ce privește verificarea transferurilor de deşeuri, în punctele de trecere a frontierei din Bihor.

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Bihor de joi, 29 iulie, Garda de Mediu Bihor a prezentat situaţia controalelor efectuate în cursul anului 2021, până la data de 23 iulie, pentru verificarea transferurilor de deşeuri, conform Regulamentului (CE) nr. 1013/2006, în punctele de trecere a frontierei din judeţul Bihor.

„Împreună cu specialişti din cadrul Poliţiei de Frontieră Bihor, au fost verificate 472 transporturi şi întocmite 33 de note de constatare. Conform verificărilor efectuate, au fost identificate 21 transporturi care nu corespund normelor legale în vigoare şi nu respectă prevederile Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind transferurile de deşeuri, pentru care nu s-a permis intrarea pe teritoriul României”, anunță reprezentanții GNM Bihor.

Potrivit acestora, pentru 451 transporturi de deşeuri sau mărfuri a fost permisă intrarea pe teritoriul României, deoarece acestea respectau prevederile Regulamentului (CE) Nr. 1013/2006 privind transferurile de deșeuri, fiind aduse fie în scopul reciclării autorizate, fie declarate ca fiind mărfuri conform documentațiilor prezentate de operatori.

Garda de Mediu Bihor a mai anunțat că, în Bihor, s-a permis intrarea următoarelor transporturi: patru transporturi către o societate din Oradea, conţinând 8.000 kg echipamente electrice şi electronice; un transport către o societate din localitatea Aleşd, conţinând textile second hand, în cantitate de 14,9 tone; două transporturi către două fundaţii din Oradea, conţinând 7.300 kg mărfuri auxiliare (ajutoare umanitare), respectiv 4.000 kg haine second hand; un transport către o societate din Tileagd, conţinând 8.000 kg deşeuri lemnoase și un transport către o societate din Fughiu, conţinând 1063 kg recipienţi.

Urmare a Ordinului Prefectului cu nr. 304/12.07.2021, au fost demarate controale la toţi operatorii care îşi desfăşoară activitatea de colectare/reciclare/valorificare a deşeurilor pe raza judeţului Bihor, fiind vizați 65 agenţi economici.

Potrivit datelor furnizate de Garda de Mediu Bihor, până la această dată, au fost efectuate verificări la șase operatori economici în vederea urmăririi trasabilităţii transferurilor de deşeuri, fiind aplicate trei amenzi contravenţionale în valoare de 260.000 lei (două sancţiuni de câte 100.000 lei, la o societate comercială deţine două puncte de lucru din Salonta şi o sancţiune de 60.000 lei, pentru o societate care desfăşoară activitate neautorizată în Palota) şi au fost întocmite două sesizări ale organelor de cercetare penală pentru o societate din localitatea Sâniob şi o societate din localitatea Leș.

Anterior acestor controale, Garda de Mediu Bihor, împreună cu specialişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor - Serviciul Arme, Exploziv, Substanţe Periculoase, a transmis organelor de cercetare penală cinci sesizări penale care fac obiectul dosarelor penale pentru o cantitate totală de 1.967 tone deşeuri introduse ilegal pe raza judeţului Bihor.