În noaptea de luni spre marți, pompierii bihoreni au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință din localitatea Șimian, cel mai probabil din cauza unei lumânări aprinse, care a fost lăsată nesupravegheată lângă materiale combustibile.

La câteva minute după miezul nopții, în urma unui apel  primit prin Sistemul Unic 112, care semnala izbucnirea unui incendiu la o locuință situată în Șimian, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor a mobilizat operativ, la adresa indicată de apelant, trei echipaje din cadrul Stației de Pompieri Valea lui Mihai, din care, două de stingere și unul de prim ajutor calificat (pompierii militari paramedici). Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul, care se manifesta violent într-o cameră și la acoperișul locuinței, în aproximativ 15 minute. Ca urmare a producerii evenimentului, provocat, cel mai probabil, de o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată, au ars bunurile din încăpere, tavanul, și acoperișul, pe o suprafață de circa 20 de metri pătrați. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieți omenești, vă recomandăm să nu amplasați lumânările aprinse în apropierea materialelor combustibile (mobilier, perdele, cărți, draperii, hârtie etc.) ori în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii. Folosiți întotdeauna un suport special pentru lumânări, care să fie rezistent la temperaturi ridicate și suficient de mare pentru a proteja de picături de ceară topită. De asemenea, este foarte important să stingeți lumânările atunci când părăsiţi încăperea și să vă asigurați că sunt stinse complet în timpul nopţii. Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.