Tinerii voluntari din cadrul Ecotop Oradea, dornici să aducă o schimbare, organizează, în perioada 25-26 octombrie, în orașul de pe Crișul Repede, un festival dedicat mediului.

Orădenii sunt așteptați să petreacă două zile în stil verde, un pic mai altfel, zile în care vor avea parte de activități distractive, dezbateri, concursuri, menite să atragă atenția asupra schimbărilor climatice, pierderilor de biodiversitate, acumularea de deșeuri, să contribuie la înțelegerea acestor fenomene și să insufle dorința de implicare activă în activități de protecție a mediului.

„În cele două zile ale festivalului, 25 și 26 octombrie, vor avea loc dezbateri, prezentări despre mediu, concursuri de desene, concerte, spectacole de teatru, gândite și organizate de voluntari ai Ecotop”, anunță Eleonora Mircescu, președinta Ecotop Oradea.

Cei dornici să cunoască exemple de stiluri de viață și modele de bune practici sunt așteptați de la ora 17.00, în Cetatea Oradea, la o sesiune de Q&A (întrebări și răspunsuri), cu personalități precum Ioana Tănase și Adelina Nan, care vor vorbi despre utilizarea plasticului, excesul alimentar și probleme de rang mondial, răspunzând la curiozitățile legate de aceste subiecte.

Un concurs de dezbateri, între orele 18.00-19.00, în Cetate, la care se vor întrece două echipe, de la Ecotop și Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, va avea ca temă disputa între dezvoltarea economică și protecția mediului.

În continuare, între orele 19.00-20.00, tot în Cetatea Oradea, piesa de teatru „Fiecare înseamnă împreună”, pusă în scenă și jucată de actori voluntari Ecotop, va încheia prima „zi verde”.

Toate aceste activități se vor desfășura vineri, 25 octombrie, între orele 17.00-20.00, în corpul G al Cetății Oradea, cu colaborarea Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural.

Sâmbătă, 26 octombrie, orădenii sunt așteptați în Orășelul Copiilor, unde va avea loc un concurs de desene pe asfalt, între orele 11.00-13.00, și vor fi expuse desenele realizate de elevii de gimnaziu pe tema „Oradea verde”. Concursul „Treasure Hunt”, pe tema „Zero Waste!”, va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 17.00, în Parcul 1 Decembrie și în centrul orașului Oradea, la care vor participa echipe de școlari. „Competiția va contribui, în egală măsură, la cunoașterea clădirilor și a instituțiilor reprezentative ale municipiului, dar și la mai buna înțelegere a problematicii gestionării corecte a deșeurilor”, precizează Eleonora Mircescu.

De la ora 19.00, la statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie, va avea loc un concert în aer liber, care va pune punct manifestărilor.

Informații suplimentare legate de eveniment se găsesc pe pagina de facebook Ecotop Oradea sau pe pagina de Instagram @ecotoporadea.