Ziua Castanelor a fost sărbătorită ieri, în orașul de pe Crișul Repede, printr-o frumoasă manifestare menită să-i reconecteze pe orădeni cu natura.

Fața frumoasă a toamnei a fost descoperită ieri, în Parcul Libertății din Oradea, cu prilejul Festivalului Castanelor. Copii, părinți și bunici au venit, pentru câteva ore, mai aproape de natură, pentru a participa la eveniment. În ciuda vremii capricioase, atmosfera a fost una caldă și prietenoasă, participanții animând atelierele de confecționat figurine din castane (melci, arici etc.). De asemenea, au fost prezentate castane comestibile și necomestibile, iar cei interesați au avut ocazia să descopere rețete de tinctură și detergenți din castane. Accesul la eveniment a fost gratuit, astfel încât cei care au avut drum prin Parcul Libertății s-au oprit să se bucure de activități. Coordonatori au fost Molnár Ildikó și Wagner András.

Ziua castanelor a fost organizată de Asociația Grund, cu sprijinul financiar al Lidl România, și s-a desfășurat în parteneriat cu Federaţia Fundaţiile Comunitare din România și Fundația Comunitară Oradea.

Evenimentul a făcut parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Grădina comunitară Péter Bácsi”, care a câștigat finanțare prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități. Acest proiect dorește să construiască și să dezvolte o comunitate de grădinari, care, în contextul amenajării grădinii urbane de pe strada Sofiei, să aibă ocazia să se întâlnească pentru activități comune de grădinărit, dar și să participe la ateliere de învățare pe teme din domeniul grădinăritului sustenabil. Pe lângă „Ziua Castanelor”, în cadrul proiectului „Grădina comunitară Péter Bácsi”, organizatorii mai au în plan, printre altele, evenimente comunitare legate de recoltă, dar și activități de conservare a legumelor.