Asociația „Sântandrei Metropolitan Area” (SMA), un ONG care de ani de zile luptă cu poluarea, în special cea olfactivă, a reușit să blocheze definitiv, prin intermediul justiției, înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei.

Cu o amplă activitate în domeniul protecției mediului, ONG-ul din Sântandrei a declarat, în urmă cu câțiva ani, război deschis poluatorilor din zonă, considerând că activitatea lor are un impact major asupra mediului și sănătății populației.

„Prin această decizie, s-a demonstrat că toate dovezile aduse de noi în dosar referitoare la modul defectuos în care a fost analizată documentația SC Ecoprovet SRL, precum și modul în care a fost aplicată legislația specifică pentru eliberarea Acordului de construire a incineratorului au fost corecte și au dus la o soluționare clară a primei instanțe. Ne bucură foarte mult decizia Curții de Apel, care oferă speranță localnicilor, oricum chinuiți de mirosurile neplăcute de la fermele de animale din zonă. Dreptul la sănătate nu este un moft. Am apărat dreptul la sănătate al comunității noastre cu toata energia, dar, mai ales, cu toate cunoștințele generate de pregătirea mea profesională. Mii de familii s-au mutat la Sântandrei, tocmai pentru a respira aer curat. Vocea cetățenilor trebuie să se facă auzită, așa că vom continua să luptăm pentru un mediu curat și o comunitate sănătoasă”, a declarat inginer chimist Carmen Lezeu, președinta Asociației Sântandrei Metropolitan Area.

Localnicii din comuna Sântandrei au aflat de intenţia construirii unui incinerator de animale pe platforma deţinută de grupul Nutrientul în august 2019. Investitorul - firma Ecoprovet SRL anunţase această intenţie prin APM Bihor, iar vestea i-a scos atunci în stradă pe localnici.

Blocat inițial în instanță, incineratorul de animale, pe care SC Ecoprovet SRL intenționa să-l deschidă în comună, a fost interzis prin soluție definitivă în data de 22 octombrie 2021, de Curtea de Apel Oradea, în urma recursului făcut de pârâți.

„Mulțumim pentru determinare și profesionalism avocatului Cristian Rusu, care a fost alături de noi în tot acest demers. Ne bucurăm că împărtășim aceleași valori în ceea ce privește calitatea vieții, sănătatea și mediul”, a menționat Carmen Lezeu.

SMA este un ONG înființat în anul 2017, cu scopul de a uni comunitatea din comuna Sântandrei. Printre principalele activități ale organizației se numără acțiunile de igienizare a malului Crișului Repede, plantări de copaci, acțiuni caritabile pentru familii defavorizate și acțiunile de protest împotriva marilor poluatori din comună.